Hezbollah: Bestand met Israël moet einde maken aan geweld
Een eventueel bestand tussen Hezbollah en Israël moet een snel einde aan de gevechten betekenen en ook de soevereiniteit van Libanon in stand houden, heeft Mahmoud Qmati, een hoge leider binnen de islamitische terreurbeweging Hezbollah, woensdag gezegd.
Er ligt een voorstel voor een bestand, maar Qmati denkt dat het nog alle kanten op kan. Dat voorstel kwam tot stand met Amerikaanse bemiddeling. Libanon en het door Iran gesteunde Hezbollah zijn volgens bronnen in de basis akkoord, maar Israël nog niet. Qmati is naar eigen zeggen niet overdreven optimistisch, maar ook niet pessimistisch dat een bestand zal lukken.
De Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten Amos Hochstein is woensdag in Israël aangekomen voor een ontmoeting met premier Benjamin Netanyahu. Naar verwachting legt hij het desbetreffende ontwerpakkoord voor een staakt-het-vuren voor aan Netanyahu. Israël heeft verklaard alleen akkoord te gaan met een bestand als aan alle eisen wordt voldaan, waaronder die dat Hezbollah zich terugtrekt bij de grens.
Volgens Libanese veiligheidsfunctionarissen stellen de Amerikanen een staakt-het-vuren van zestig dagen voor. Tijdens die periode moeten de Israëliërs zich terugtrekken uit Libanon en worden Libanese regeringstroepen langs de grens tussen beide landen gestationeerd. Als het staakt-het-vuren niet wordt geschonden, kunnen Israël en Libanon onderhandelen over wie er in het grensgebied toezicht mag houden. Volgens VN-resolutie 1701 zijn dat het Libanese regeringsleger en vredestroepen van de Verenigde Naties.
Geblokkeerd
De Verenigde Staten hebben in de VN-Veiligheidsraad woensdag een resolutie die oproept tot een bestand in de Gazastrook, juist geblokkeerd. De veertien andere leden van de raad stemden wel voor. In de resolutie stond dat er „onmiddellijk en onvoorwaardelijk” een permanente wapenstilstand moet komen in Gaza. „We hebben al vaak aangegeven dat we geen onvoorwaardelijk bestand kunnen steunen waarin niet wordt opgeroepen tot de onmiddellijke vrijlating van de gijzelaars”, zei een functionaris uit de VS voor de stemming.
Een hoge Hamasfunctionaris zei woensdag dat sowieso geen sprake kan zijn van het ruilen van gijzelaars voor Palestijnse gevangenen tot Israël de oorlog stopt. „Als de agressie niet wordt beëindigd, waarom zou het verzet en dan in het bijzonder Hamas de gijzelaars teruggeven?” zei Hamasbestuurder Khalil al Hayya tegen Al-Aqsa TV. Hij stelde dat niemand zo’n sterke troefkaart zou opgeven terwijl de strijd nog gaande is.
Na een Israëlische luchtaanval woensdag op de Syrische stad Palmyra is het dodental opgelopen tot 49 mensen, meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Onder de slachtoffers waren 24 pro-Iraanse strijders, 22 hadden niet de Syrische nationaliteit en bij 3 kon de identiteit niet worden vastgesteld.