GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans vindt het nodig om een debat te voeren over de afgewende kabinetsval om op die manier te horen wat er is gebeurd binnen het kabinet. „Wat ik wil weten is, kunnen we vertrouwen op wat premier Dick Schoof zegt”, zei de oppositieleider vlak nadat bekend was geworden dat twee NSC-Kamerleden opstappen vanwege de ruwe omgangsvormen en ongepaste uitspraken binnen coalitie en kabinet.
Rosanne Hertzberger en Femke Zeedijk volgen daarmee hun vrijdag uit het kabinet vertrokken partijgenote en staatssecretaris Nora Achahbar. Na urenlang crisisoverleg in het Catshuis waarin de gelederen weer werden gesloten, zei Schoof dat er geen sprake is of was van racisme binnen het kabinet. Hij zei niet erbij wat er al dan niet was gezegd.
Maar Timmermans zet daar vraagtekens bij. „Hij had heel makkelijk kunnen zeggen, wat ik allemaal zie voorbijkomen, is nooit gezegd. Dan lekt hij niet uit de notulen. En dat zegt hij niet. Dus dan laadt hij de verdenking op zich dat het wel gezegd is, maar dat hij het geen racisme vindt. Dan beland je in een semantische discussie.”
De leider van de grootste oppositiepartij wijst erop dat het hier wel gaat over artikel 1 van de Grondwet. „Vinden we wel nog steeds in dit land dat iedereen gelijk is voor de wet of vinden we het oké als we hele bevolkingsgroepen met vreselijke termen wegzetten? Dit jaagt de verdeeldheid van het land aan. En ik maak me daar grote zorgen over.”
SP-leider Jimmy Dijk vindt het ook „vrij logisch” om een debat te voeren over wat er in de ministerraad is gebeurd. „We hobbelen van crisis naar crisis en volgens mij ontneemt dat vol het zicht op de problemen die er zijn in het land.” Ook hij wil precies weten wat er wel en niet is gezegd. „Er zijn partijen zo dapper geweest om dit te gaan lekken waardoor dit soort ruzies ontstaan, wees dan ook zo dapper om het openbaar te maken.”