BinnenlandAntisemitisme

Emigratie naar Israël neemt niet toe

Antisemitische oprispingen als gevolg van de oorlog tussen Israël en omringende terreurorganisaties leiden nog niet tot een toename van het aantal Joden dat vanuit Nederland naar Israël wil vertrekken.

L. Vogelaar
19 November 2024 08:24
Oekraïense immigranten in 2022 bij aankomst op het Israëlische vliegveld Ben Gurion Airport. Het aantal landverhuizers vanuit Nederland is het afgelopen jaar niet toegenomen, signaleert Ebenezer Operatie Exodus Nederland. beeld AFP, Jack Guez
Oekraïense immigranten in 2022 bij aankomst op het Israëlische vliegveld Ben Gurion Airport. Het aantal landverhuizers vanuit Nederland is het afgelopen jaar niet toegenomen, signaleert Ebenezer Operatie Exodus Nederland. beeld AFP, Jack Guez

Die indruk heeft coördinator Henk Versteeg van Ebenezer Operatie Exodus Nederland, een christelijke organisatie die Joden helpt bij hun emigratie. „Het aantal hulpvragen sinds oktober vorig jaar is ongeveer hetzelfde als in de jaren ervoor. Dit jaar hebben we tot nu toe zes keer geholpen. Gemiddeld assisteren we bij zo’n tien verhuizingen per jaar.”

Ebenezer Operatie Exodus is een internationale organisatie, opgericht in 1991, die al meer dan 200.000 Joden heeft ondersteund bij hun verhuizing naar Israël. „Wereldwijd helpt Ebenezer een kwart van de mensen die alia maken. In Nederland is dat 15 à 20 procent. De andere landverhuizers regelen het zelf.”

In Frankrijk en de Verenigde Staten is er wel een forse toename van het aantal Joodse mensen dat naar Israël vertrekt, zegt Versteeg. Wie naar Israël wil, moet aantonen Joods bloed te hebben. Voor mensen die de Joodse godsdienst praktiseren, kan de rabbijn een certificaat van Jodendom afgeven. Anderen moeten een Joods huwelijkscontract of ander geldig document overleggen.

De oliem, zoals de emigranten worden genoemd, worden bij aankomst op de luchthaven van Tel Aviv welkom geheten door een vertegenwoordiger van het ministerie van Integratie, die bij de eerste vervolgstappen helpt en ter plekke ook een eerste geldsom overhandigt. De overige overheidssteun wordt maandelijks per bank uitgekeerd.

De doelgroep van Ebenezer is gevarieerd. „We hebben dit jaar een stel van eind twintig geholpen, een stel van eind veertig en een echtpaar dat gepensioneerd is”, zegt de coördinator. „De ene keer helpen we een gezin, de andere keer een alleenstaand iemand.”

De redenen voor de verhuizing zijn divers. „De toename van het antisemitisme wordt wel steeds vaker als motief genoemd”, zegt Versteeg. Zijn organisatie ziet het als taak de verhuizing naar Israël te bevorderen. „Een Jood in de diaspora is als een vis op het droge, door alia te maken zal hij zijn als een vis in het water”, stelt de website van de Nederlandse tak van Ebenezer.

Hierbij zijn zo’n honderd vrijwilligers betrokken. Ongeveer veertig van hen bieden daadwerkelijk hulp bij de verhuizing of de administratieve activiteiten. „We hebben achttien gebedsgroepen. Die bidden twee à drie uur per maand voor ons werk, dus die rekenen we ook tot onze vrijwilligers. Zonder gebed is dit werk niet te doen.”

Meer over
Antisemitisme

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer