Racismebestrijder eist helderheid van premier Schoof
Premier Dick Schoof moet „klare wijn schenken” door helderheid te geven over wat er maandag in de ministerraad is gezegd. Dat meldt Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme Rabin Baldewsingh. Vrijdag diende staatssecretaris Nora Achahbar (NSC) haar ontslag in uit onvrede over uitspraken van kabinetsleden over mensen met een migratieachtergrond, waarna een kabinetscrisis ontstond.
Achahbar is volgens de coördinator „de enige die moed heeft om een norm te stellen en artikel 1 van de Grondwet hoog in het vaandel heeft”. Hij vraagt zich af waarom andere NSC-bewindslieden, die zeggen rechtsstatelijkheid hoog in het vaandel te hebben, aanblijven.
Schoof ontkent dat er racistische uitspraken zijn gedaan in de ministerraad van maandag, maar Baldewsingh vraagt zich af waarom hij dit zo vaak herhaalt. „Is er dan toch iets voorgevallen? Hij heeft zo wel de schijn gewekt.” Het is volgens de coördinator dan ook zaak dat de premier de twijfel wegneemt door „vandaag, morgen, maar eigenlijk gister” te melden wat er gezegd is. Als hij dit niet doet, is de geloofwaardigheid van Schoof volgens Baldewsingh in het geding.
Het geweld in Amsterdam rond het duel Ajax - Maccabi Tel Aviv liet volgens Schoof en staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie en Integratie) zien dat Nederland een „integratieprobleem” heeft. Nobel heeft volgens Baldewsingh de taak om mensen te verbinden, maar heeft nu juist „verdeeldheid gezaaid en dat is een hele kwalijke zaak”. Hij vindt dat de premier en de staatssecretaris hun woorden moeten terugnemen en excuses moeten maken.
Volgens Baldewsingh heeft het kabinet na de rellen in Amsterdam discriminatie bestreden door een andere groep racistisch te bejegenen. Een „moslimgroep” wordt „duidelijk weggepest”, vindt hij. De koelkast waarin Wilders bepaalde standpunten zou hebben gezet, is wat de coördinator betreft weer opengegaan door „het integratievraagstuk uit de la te halen”. Baldewsingh zegt niet akkoord te willen gaan met het normaliseren „van iets wat niet normaal is” en hoopt dat de stille meerderheid in Nederland nu van zich laat horen. „Het is niet oké dat deze meerderheid toeziet hoe groepen in de samenleving op basis van persoonlijke kenmerken weggezet worden, dat is racisme.”