Kerk & religieMissionair werk Almere

De Wegwijzer present in Almere: „Mijn dochter wil meer weten over christelijk geloof, kunt u haar helpen?”

Christelijke gemeente De Wegwijzer wil elke inwoner van Almere bereiken met het Evangelie. Op zondag houdt de gemeente op zes plaatsen in de „volstrekt seculiere” stad samenkomsten. „In onze grondslag staat dat we kerk van gereformeerd belijden zijn, maar het is de vraag of iedereen dat beseft.”

14 November 2024 22:19Gewijzigd op 15 November 2024 11:49
Wijkpastor William den Boer (l.) en senior voorganger André Meulmeester bij het missiecentrum van christelijke gemeente De Wegwijzer in Almere, die dertig jaar bestaat.
beeld Ruben Schipper Fotografie
Wijkpastor William den Boer (l.) en senior voorganger André Meulmeester bij het missiecentrum van christelijke gemeente De Wegwijzer in Almere, die dertig jaar bestaat. beeld Ruben Schipper Fotografie

Een man met een seculiere achtergrond gaat op zoek naar God. Hij komt terecht bij christelijke gemeente De Wegwijzer, heeft gesprekken met wijkpastor dr. William den Boer , gaat met zijn gezin de diensten bezoeken en volgt een Bijbelcursus. „Ik zag hoe hij vanaf het begin het Woord van God gretig indronk en geraakt werd door de onvoorwaardelijke liefde van God”, zegt Den Boer. „Inmiddels volgt deze man –hij is nog geen veertig– de lidmaatschapscursus. Volgende maand wordt hij met zijn vier dochters gedoopt. In dezelfde dienst zal zijn vrouw, die als kind gedoopt werd maar jarenlang buitenkerkelijk was, belijdenis doen.”

Het is een van de ervaringen waarover Den Boer (46), sinds 2022 werkzaam in Almere-Buiten, zichtbaar geraakt vertelt in het missiecentrum van De Wegwijzer. Aan tafel zit ook senior voorganger André Meulmeester (56), die de wijkpastors ondersteunt en afwisselend voorgaat op de zes kerk- en pioniersplekken in Almere.

Wat is voor u, terugkijkend op dertig jaar De Wegwijzer, een hoogte- en een dieptepunt?

Meulmeester: „Elke keer als ik zie dat een jongen of meisje, een man of vrouw de Heere Jezus leert kennen, is dat voor mij een hoogtepunt. Dat is de missie waarvoor mijn vrouw Jorina en ik hier dertig jaar geleden naartoe zijn gekomen. We mogen door Gods genade zeggen dat er sindsdien honderden mensen zijn bereikt met de boodschap van het Evangelie en tientallen tot geloof zijn gekomen. Dat had God ook beloofd, met de woorden uit Handelingen 18: „Wees niet bevreesd, maar spreek en zwijg niet, want Ik ben met u en niemand zal de hand aan u slaan om u kwaad te doen, want Ik heb veel volk in deze stad.”

André Meulmeester (l.) en William den Boer in het missiecentrum van De Wegwijzer in Almere. beeld Ruben Schipper Fotografie

Over dieptepunten praat ik liever niet, maar we hebben verscheidene crises meegemaakt, bijvoorbeeld rond de bouw van dit missiecentrum in 2016. Een jaar of vier geleden hebben we een leiderschapscrisis gehad, waardoor een groep mensen de gemeente heeft verlaten. Persoonlijk heb ik een gezondheidscrisis doorgemaakt, waarbij ik achttien dagen op de IC heb gelegen met corona. En vorig jaar was er een financiële crisis. We zijn verwonderd dat een groep ondernemers uit reformatorische kring toen wilde bijdragen aan ons werk, zodat het door kon gaan.”

U bent vanaf het allereerste begin betrokken bij De Wegwijzer. Hoe sterk is de gemeente met uw persoon verbonden?

„Ik ben als pionier begonnen en heb alle fases meegemaakt. Inmiddels hebben we zes wijkteams, met vier wijkcoördinatoren en drie wijkpastors. We hebben een gedeelde verantwoordelijkheid. Eén keer per maand hebben we gezamenlijk overleg. Toen ik drie jaar geleden in het ziekenhuis terechtkwam, besefte ik heel goed: ik mag mijn steentje bijdragen, maar het draait niet om mij. Als ik wegval, moet het werk doorgaan.”

Dr. Den Boer, u maakte in 2022 de overstap van een baan aan de Theologische Universiteit Kampen naar het werk in Almere-Buiten. Wat was uw drijfveer?

„Ik ben altijd met theologie bezig geweest, als docent en toeruster, ook voor predikanten. Daarbij kreeg ik steeds meer het verlangen om zelf in een missionaire context met het Evangelie aan het werk te gaan, en zeker vanaf 2018 ervoer ik sterk de roeping daartoe. Al langere tijd was ik bezig met het werk van Tim Keller, die in Amerika voor de vraag stond: hoe bereik je een modern, seculier publiek met het klassiek-Bijbelse Evangelie? Daar mag ik nu ruim twee jaar in de praktijk mee bezig zijn.

Ik woon met mijn gezin in Nunspeet, waar we lid zijn van de christelijke gereformeerde kerk, en reis bijna dagelijks van de Biblebelt naar het volstrekt seculiere Almere. Ik ga voor in diensten, geef Bijbelcursussen en spreek bijna wekelijks mensen die van buiten de kerk komen, vaak met een seculiere of atheïstische achtergrond. Het is mooi om met hen in gesprek te zijn en te ontdekken hoe ze soms al langere tijd op allerlei manieren op zoek zijn naar God. Ik kan me niet herinneren dat ik het in Nunspeet ooit heb meegemaakt dat er op zondag mensen voor het eerst naar de kerk kwamen. Hier heb ik nog geen zondag meegemaakt dat er géén nieuwe gezichten waren.”

„Het valt me op dat vooral onder tieners en jonge twintigers de belangstelling voor het Evangelie groot is” - William den Boer, wijkpastor in Almere

Hoe verklaart u dat?

„Ik zie God aan het werk. Dat is de enige echte verklaringsgrond. Een andere factor is dat mensen misschien wel nergens zo sterk de leegte van het leven zonder God ervaren als in deze stad, waarin veel problemen zijn op het gebied van armoede en criminaliteit. Het valt me op dat vooral onder tieners en jonge twintigers de belangstelling voor het Evangelie groot is. Zij hebben van hun ouders niets meegekregen over het christelijk geloof, hebben geen enkel houvast en kampen vaak met eenzaamheid, depressie en angst. Daar keert misschien de wal het schip en ontstaat toch weer een hunkering naar zingeving.

De eerste werkweek na mijn zomervakantie liep hier een moeder met een 13-jarige dochter en een vriendinnetje binnen. Ze vroeg: „Kunnen jullie mijn dochter helpen, want ze wil al een jaar meer weten over het christelijk geloof, maar ik weet er niets van.” Na een gesprekje gaf ik beide tieners –de een zit op kickboksen, de ander op voetbal– een dikke kinderbijbel mee.

Anderhalve week later stonden ze na de dienst ineens voor mijn neus. Moeder, die niets met het geloof heeft, had hen gebracht en kwam hen weer ophalen. Een van de meiden had haar kinderbijbel bijna uit. Inmiddels zijn we voor deze en andere tieners op zondagmiddag een introductiecursus christelijk geloof gestart. Daar komen nu wekelijks zeven of acht jongeren.”

De Wegwijzer omschrijft zichzelf als een ,,jonge, dynamische en eigentijdse christelijke kerk”. Welke plaats neemt het gereformeerde belijden daarbij in?

Meulmeester: „Almere telt 160 nationaliteiten en binnen De Wegwijzer zijn dat er 35. We zijn een multiculturele gemeenschap. Onder onze kerkgangers zijn mensen die afkomstig zijn uit meer dan twaalf christelijke denominaties wereldwijd, van presbyteriaans tot baptist en koptisch.

De boodschap van verzoening door Christus’ offer aan het kruis verbindt ons. In onze grondslag staat dat we kerk van gereformeerd belijden zijn, maar het is de vraag of iedereen dat beseft. We moeten de grondslag steeds vertalen naar de specifieke context waarin we hier werken. Daarbij zijn we volstrekt helder als het gaat om zaken zoals Schriftgezag, de Drie-eenheid van God, de plaats van genade en de sacramenten. Op andere punten bieden we veel ruimte.”

Hoe gaat u om met een gezin met een baptistenachtergrond dat een baby wil opdragen?

Meulmeester: „Wij kennen de kinderdoop, maar als ouders er principieel voor kiezen hun kind niet te laten dopen, is dat hun verantwoordelijkheid en oefenen we geen druk op hen uit. We dragen geen kinderen op, omdat dit niet in lijn is met ons belijden, maar spreken wel een zegengebed uit, omdat we geloven dat we mogen bidden of de Heere God het leven van deze kinderen wil zegenen.”

In De Wegwijzer gaan soms baptistenvoorgangers, zoals ds. O. Bottenbley en ds. J. Folkerts, voor. Hoe verhoudt dat zich tot de gereformeerde grondslag van de gemeente?

Meulmeester: „We voelen ons nauw met deze broeders verbonden. In deze tijd hebben we elkaar hard nodig om de wereld te laten weten dat Christus leeft. Als ze hier voorgaan, zullen ze geen preek over de doop houden.”

Den Boer: „Jacob Folkerts –hij zit in de raad van advies en aanbeveling van de Nederlandse afdeling van The Gospel Coalition – was hier vanochtend nog. Over de doop verschillen we van mening, maar voor de rest sluiten we elkaar voor 100 procent in de armen. We vinden elkaar in het vasthouden aan de vijf sola’s van de Reformatie.”

„Veel van onze gemeenteleden snappen de kerkelijke kaart van Nederland niet” - André Meulmeester, senior voorganger De Wegwijzer

Ooit stelde De Wegwijzer zich als doel aansluiting te vinden bij een gereformeerd kerkverband. Is dat nog steeds een optie?

Meulmeester: „Er is een periode geweest dat we die aansluiting zochten. Daar was toen kerkrechtelijk geen voorziening voor binnen de Gereformeerde Gemeenten en in eerste instantie ook niet binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken. Ik geloof dat dat de legitimatie is geweest voor De Wegwijzer om lokaal zelfstandig geïnstitueerd te worden.

We voelen ons verbonden met allen die de Heere Jezus hartelijk liefhebben en elkaar ontmoeten aan de voet van het kruis. We hebben goede connecties met deputaten evangelisatie van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Behalve William behoort ook ds. Evert Everts , wijkpastor in Almere-Haven, tot die kerken. Maar we hebben ook goede contacten met de IZB, een missionaire organisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. Veel van onze gemeenteleden snappen de kerkelijke kaart van Nederland niet. Dat maakt het ingewikkeld om te kiezen voor één smalstroom. Maar we werken met verschillende kerken en organisaties goed samen.”

Den Boer: „Als je kijkt naar de problemen die momenteel spelen in de CGK en ziet dat sommige classes niet meer functioneren, dan heeft aansluiting bij dat kerkverband voor De Wegwijzer nu geen meerwaarde. Ik ervaar de maandelijkse ontmoeting met onze wijkcoördinatoren en pastors als een soort classis. Daar bespreken we zaken die ons samen aangaan, laten we ons toerusten, delen we zorgen en dankpunten met elkaar en bidden we voor elkaar.”

Hoe ziet u de toekomst van De Wegwijzer?

Meulmeester: „We zijn blij dat we de mogelijkheid hebben om steeds meer in de samenleving aanwezig te zijn. Zo kregen we de afgelopen tijd ingang in negentien basisscholen, waar onze kinderwerkers workshops geven over vragen zoals: hoe vertel je een Bijbelverhaal en hoe leer je een kind bidden? Op een basisschool in Almere-Poort hebben we nu twee keer per week een kinderbijbelclub, waar per middag 45 kinderen komen. Op zondag houden we daar ook een dienst.

We willen elke inwoner van Almere bereiken met het Evangelie en streven ernaar dat iedereen binnen tien minuten van zijn voordeur de dichtstbijzijnde christelijke gemeenschap kan vinden. Daar hebben we onze handen nog vol aan. Daarbij volgen we in vertrouwen de deuren die de Heere God Zelf voor ons opent.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer