Pad op begraafplaats in Dordrecht vernoemd naar verzetsleider
Tachtig jaar nadat verzetsleider Anne Koopman (1911-1944) werd doodgeschoten op de Waalsdorpervlakte, is een pad op de Dordtse begraafplaats Essenhof naar hem vernoemd. Koopman leidde vanuit Dordrecht de illegale communistische verzetskrant De Waarheid.
Ed Vermeulen, voorzitter van Stichting Museum 1940-1945 in Dordrecht, benadrukt dat het „belangrijk” is om te benoemen dat Koopman tot het communistische verzet behoorde, omdat het daar volgens hem nooit over gaat. De voorzitter is dan ook „blij” met de aandacht voor Koopman die „een belangrijk puzzelstukje” is „in onze inzet om het beeld completer te maken. Tot nu toe leek aandacht voor het verzet rond de Waarheidsgroep vergeten te zijn.”
Koopman werd verraden door de gevallen verzetsvoorman Kees Bitter, die hem op 10 november 1944 zag lopen in Rotterdam en hem aangaf. Drie dagen later werd Koopman doodgeschoten. Zijn stoffelijk overschot werd eind 1946 opgegraven en begin 1947 kreeg hij een eregraf op Essenhof.
De twee officiële naamborden, een aan het begin en een aan het eind van het pad, werden woensdagmiddag door wethouder Marc Merx samen met ongeveer vijftien familieleden van Koopman onthuld. Aan de onthulling gingen verschillende toespraken vooraf.
De gemeente Dordrecht besloot enkele jaren geleden om paden op de begraafplaats namen te geven. Een werkgroep stelde voor om zoveel mogelijk stromingen in het verzet zichtbaar te maken via de naamborden. Zo werd in januari 2023 het Barend Katanpad onthuld, ter nagedachtenis aan de laatste rabbijn van Dordrecht. In februari 2025 wordt een pad vernoemd naar Emanuel Hamburger, een verzetsman die ook door Bitter werd verraden.