EconomieGroot geld

Wat gaat Trump 2.0 ons economisch brengen?

Tegen alle verwachtingen in stond de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen woensdagochtend grotendeels al vast. Niet alleen won Trump het Witte Huis en de ”popular vote”. De Republikeinen kregen ook weer de meerderheid in de Senaat en lijken op weg om ook de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden te houden.

Ralph Wessels
9 November 2024 19:19
De skyline van de Amerikaanse stad New York. beeld AFP, Charly Triballeau
De skyline van de Amerikaanse stad New York. beeld AFP, Charly Triballeau

Die zogenoemde ”Red Sweep” lijkt dan niet alleen een feit, ook de conservatieve meerderheid van het Hooggerechtshof duidt erop dat Amerika een nogal conservatief en op het land zelf gericht beleid te wachten staat.

Na de overwinning van Trump en de Republikeinen stegen aandelenmarkten fors, werd de dollar sterker en steeg ook de rente; dit laatste is slecht voor obligaties. Allereerst was de beursreactie te wijten aan opluchting dat er snel duidelijkheid was. Daarnaast is Trump van plan belastingen te verlagen en te dereguleren. Dit is niet alleen goed voor de winstgevendheid van het bedrijfsleven, ook het besteedbaar inkomen van consumenten zal toenemen.

Ralph Wessels. beeld ABN AMRO

Cadeaus

Betekent dit dan alleen maar beleid gebaseerd op naastenliefde? Helaas niet. Allereerst zijn de cadeaus niet gebudgetteerd, waardoor de staatsschuld verder zal oplopen. Daarnaast is Trump van plan een streng migratiebeleid te voeren en opnieuw invoertarieven te gaan heffen. Door deze nieuwe handelsoorlog, maar ook door zijn visie op de oorlog in Oekraïne, het Midden-Oosten en de NAVO, zullen geopolitieke spanningen verder toenemen. Ook zal zijn beleid de inflatie aanjagen, wat mede de reden is dat de rente steeg.

Hoe het voor Europa zal uitpakken, valt nog te bezien. Als Europa een uitzonderingspositie kan uitonderhandelen met betrekking tot de invoertarieven, kunnen die de Europese concurrentiepositie verbeteren. Maar zonder uitzonderingspositie zal Europa met zijn open economie hard geraakt worden en dreigt er stagnatie. Landen als Nederland en Duitsland worden daarbij nog extra geraakt.

Handelsoorlog

Toch is een handelsoorlog ook niet goed voor de Amerikaanse economie. Hogere invoertarieven zijn een belasting op consumptie. Dit zal, gecombineerd met strenge migratieregels, leiden tot hogere prijzen, waardoor de Amerikaanse centrale bank in actie moet komen. De economen van de bank ABN AMRO verwachten dat als Trumps ideeën in beleid worden omgezet, de risico’s voor de Amerikaanse en de wereldeconomie duidelijk toenemen.

Desondanks is het te vroeg om nu al vergaande beleggingsconclusies te trekken. Daarvoor is er nog te veel onduidelijk. ABN AMRO handhaaft daarom zijn positieve visie op aandelen. De snelle duidelijkheid van de uitslag, minder regels, lagere belastingen en een wereldeconomie die herstelt, winnen het van de mogelijke risico’s die komen. Een vinger aan de pols houden is echter noodzakelijk.

De auteur is hoofd beleggingsstrategie bij ABN AMRO MeesPierson.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer