Ook plaatselijk is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.
Grote Kerk Nijkerk
In Nijkerk is sinds 17 oktober de stichting Vrienden van de Grote Kerk Nijkerk actief. De stichting is ontstaan vanuit de wens om koor- en samenzangavonden, zoals die elders in het land georganiseerd worden, ook in Nijkerk op touw te zetten, lieten de initiatiefnemers deze week weten. „De Grote Kerk is cultureel erfgoed van de hoogste kwaliteit en verdient het om gezien en gebruikt te worden”, vindt het bestuur. „Niet alleen op zondag, maar juist ook op andere momenten in de week.” Het bestuur verwacht hiermee in een behoefte te gaan voorzien: „Tot op heden zijn er weleens incidenteel koor- en samenzangavonden in de Grote Kerk geweest. Als stichting willen we structureel zangavonden organiseren met musici en koren die massaal publiek trekken.”
Voor 2025 staan er twee zangavonden gepland. Op zaterdag 15 maart is dat de eerste editie van ”Zingen onder de mooiste toren”. Op zaterdag 27 september zal de Grote Kerk het decor zijn van de eerste
”Nijkerkse Mannenzang”. Meer informatie: vriendengrotekerknijkerk.nl .
Kerk hhg Moerkapelle
De hersteld hervormde gemeente in Moerkapelle heeft op dankdag een eigen kerkgebouw gekregen. De gemeente Zuidplas heeft het eigendom van aula “Westhage” met het bijbehorende onderhoudsgebouw aan de Akkerweg te Moerkapelle in eigendom overgedragen aan deze kerkelijke gemeente.
Sinds 2004 worden de wekelijkse kerkdiensten en enkele andere activiteiten belegd in dorpshuis “Op Moer”. Nadat enkele aanpassingen aan de gebouwen zijn doorgevoerd zullen deze naar verwachting aan het einde van dit jaar in gebruik genomen kunnen worden en behoort het vrijwel wekelijks klaarzetten en opruimen van stoelen tot het verleden.
Aan de gemeente is sinds 2022 ds. J.W. van Estrik verbonden, die woensdagavond voor dit speciale moment van dankdag voorging in het nieuwe onderkomen en het Woord bediende uit Psalm 118.
Het kerkgebouw is gelegen vóór de begraafplaats en blijft ook voor begrafenissen beschikbaar.
Scheepjeskerk Hazerswoude
De rooms-katholieke Bernarduskerk in Hazerswoude-Rijndijk is met de bijbehorende pastorie overgedragen aan de plaatselijke Stichting Scheepjeskerk. In juni werd de laatste eredienst gehouden.
De ovale kerkzaal en de multifunctionele nevenruimten zijn beschikbaar voor culturele en maatschappelijke activiteiten, zoals concerten, lezingen, ontmoetingen en tentoonstellingen. Die zullen vooral gericht zijn op de buurtschap Groenendijk en omgeving, aldus de stichting.
In de al jaren leegstaande pastorie komen negen appartementen. Naast de pastorie worden ten minste nog eens zestien woningen gebouwd. De socialehuurappartementen zijn bedoeld voor jongeren die net beginnen met werken, „zodat ze gewoon in hun vertrouwde buurt kunnen blijven wonen”. Met de inkomsten wil de stichting het complete kerkensemble in stand houden.
De langs de Oude Rijn staande Bernarduskerk, een eenbeukige neogotische kerk, werd in 1855 gebouwd. Ze heeft de bijnaam Scheepjeskerk, omdat de windvaan op de toren de vorm van een schip heeft.
Parochiecentrum Zutphen
De rooms-katholieke parochie Twaalf Apostelen in de Achterhoek is al jaren bezig met een groot inkrimpingsproces. Veel parochiekerken zijn al gesloten of worden binnenkort gesloten. De Janskerk in Zutphen moet de hoofdkerk van de parochie worden. Daarom moet op de parkeerplaats naast de Janskerk een nieuw parochiecentrum komen. Maar dat laatste plan heeft de burgerlijke gemeente afgekeurd, meldt dagblad De Stentor.
Buurtbewoners vinden de nieuwbouw een verminking van de kerk en van de omgeving. Ze vinden het parochiecentrum een blokkendoos, niet passend in de stedelijke omgeving. De parochie heeft wel een nieuw bestuurscentrum nodig, want de Emmanuelkerk waar de kantoren nu zijn gehuisvest staat te koop. Het parochiebestuur beraadt zich.
Jozefkerk Zaanstad
De gemeente Zaanstad wil de rooms-katholieke Jozefkerk in de Zaanse wijk Kogerveld aankopen om er een wijkontmoetingsplek te creëren. Burgemeester en wethouders hebben besloten met het bisdom Haarlem te gaan onderhandelen om het gebouw te verwerven.
In Kogerveld worden de komende jaren 2500 tot 3500 woningen gebouwd, een verdubbeling van het woningaantal. „In de wijk is behoefte aan een jongerencentrum, een buurthuis en een ontmoetingsplek. Met de groei van het inwonertal zijn ook extra maatschappelijke voorzieningen nodig”, aldus het college. „De kerk staat aan het stationsplein, op het kruispunt van de buurten, de beste locatie om een ontmoetingsplek te worden voor de huidige en nieuwe bewoners.”
Het bisdom heeft het pand, dat in 1964 werd gebouwd en nog als kerk in gebruik is, aan de gemeente te koop aangeboden. Wordt de gemeente inderdaad de nieuwe eigenaar, dan kunnen marktpartijen zich inschrijven om beheer en exploitatie op zich te nemen. Wanneer de kerk op de commerciële markt zou komen, ligt de gewenste buurtfunctie volgens de gemeente niet voor de hand, omdat marktpartijen een dergelijke bestemming doorgaans niet interessant vinden.