Het Nationaal Archief heeft dit jaar 5039 aanvragen binnengekregen van mensen die een dossier uit het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) wilden inzien. Dat archief bevat de dossiers van Nederlanders die werden verdacht van collaboratie met de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog. Het oorlogsarchief is vanaf 1 januari 2025 voor iedereen toegankelijk en wordt vanaf dan ook stapsgewijs digitaal beschikbaar. Mensen die voor die tijd nog een dossier uit het CABR wilden bekijken, konden daarvoor tot 1 november een aanvraag indienen.
In februari vorig jaar werd bekend dat het meest geraadpleegde oorlogsarchief in Nederland vanaf 2025 online beschikbaar zou worden. Sindsdien stijgt het aantal aanvragen voor het CABR, blijkt uit cijfers van het Nationaal Archief. Ook vorig jaar lag het aantal aanvragen met 5125 ruim boven de 5000, waar dat er in de zeven jaar daarvoor steeds minder dan 5000 waren.
Het 30 miljoen pagina’s tellende CABR is een beladen archief. Het bevat de dossiers van ongeveer 425.000 van collaboratie verdachte Nederlanders, van wie uiteindelijk ongeveer een derde is bestraft. Omdat de openbaarmaking van het archief gevoelig kan zijn voor nabestaanden van verdachten, slachtoffers en verzetsmensen, wordt het vanaf januari gefaseerd online gezet. Dat gebeurt eerst met de ongeveer 8 miljoen pagina’s over verdachten die daadwerkelijk voor een rechtbank zijn verschenen. De overige pagina’s, die bijvoorbeeld gaan over personen die uiteindelijk niet zijn vervolgd of die lichtere straffen hebben gekregen, worden tussen 2025 en 2027 gefaseerd digitaal beschikbaar gesteld.