Bussenfabrikant Ebusco heeft dankzij een volgens beleggersvereniging VEB „summier persbericht” maandag een flinke koerssprong gemaakt op de Amsterdamse beurs. De noodlijdende Brabantse onderneming kondigde aan „indicaties van interesse” te hebben in de uitgifte van extra aandelen, ook van grotere bestaande aandeelhouders. Het aandeel won 30 procent.
Volgens de VEB geeft dit vooral aan dat beleggers behoefte hebben aan extra informatie, want „echt veel heeft de update niet om het lijf”. Het geplaagde Ebusco wil om het bedrijf te redden nog deze maand extra aandelen uitgeven, maar daar is wel interesse van aandeelhouders voor nodig. Beleggers grepen deze update aan om weer wat aandelen van het flink in waarde gekelderde bedrijf te kopen.
De AEX-index begon de week met een verlies van 0,5 procent tot 879,51 punten, na de winst van 1,1 procent vrijdag. De MidKap verloor bijna 1 procent tot 863,68 punten. Frankfurt en Parijs gingen tot 0,6 procent omlaag, Londen won een fractie.
PostNL ging omlaag op het Damrak na de presentatie van de kwartaalresultaten. Ook maakte topvrouw Herna Verhagen haar vertrek bekend en waarschuwde de post- en pakketbezorger voor verdergaande maatregelen doordat het kabinet het bedrijf in 2025 geen extra dag wil geven voor de bezorging van brieven en kaarten. Het aandeel verloor zo’n 4 procent.
In de AEX-index was Philips de koploper met een plus van 2 procent, waarmee het zorgtechnologieconcern verder herstel toonde na het forse koersverlies van vorige week. Onder meer chipbedrijven ASML en ASMI trokken de hoofdgraadmeter echter omlaag met minnen tot ruim 2 procent.
In de MidKap daalde Fugro ruim 5 procent. De bodemonderzoeker kelderde vrijdag dik 16 procent na tegenvallende cijfers. Zakenbank Jefferies verlaagde het koersdoel voor Fugro, maar handhaafde wel het koopadvies.
De euro was 1,0883 dollar waard, tegen 1,0847 dollar op vrijdag. De olieprijzen gingen omhoog na het besluit van oliekartel OPEC om de geplande verhoging van de productie met een maand uit te stellen door de onrust in het Midden-Oosten. Een vat Amerikaanse olie werd 2,5 procent duurder op 71,19 dollar. Brentolie steeg 2,3 procent in prijs tot 74,77 dollar per vat.