BinnenlandVideopodcast RDactueel

Straatpredikers schudden aan de reformatorische boom

Straatpredikers in de Biblebelt wekken ongemak op onder kerkgangers door hun indringende preken. „Je hoort dezelfde boodschap in de kerk, maar buiten komt die ineens een stuk harder aan”, vertelt Gijsbert Bouw, lid van de hoofdredactie, in de nieuwste aflevering van RDactueel.

31 October 2024 14:33Gewijzigd op 8 November 2024 08:53
beeld RD
beeld RD

Op plekken zoals Borssele en Urk roept Robbie Smitskamp, bekend om zijn scherpe stijl, voorbijgangers op tot bekering met directe Bijbelteksten over zonde en genade. Kerkredacteur Heleen van de Fliert werkte aan een artikel over de prediker en vertelt over het confronterende geluid dat Smitskamp teweegbrengt. „Hij houdt mensen een spiegel voor, ongeacht wat ze ervan vinden. Dat radicale geluid zijn we in deze maatschappij niet meer gewend.” De confrontatie die straatpredikers brengen zet kerkgangers volgens haar aan het denken. „Het voelt alsof hij ‘aan je boom schudt’.”

Smitskamp zelf weigerde mee te werken aan het artikel en vindt dat de media zich beter kunnen richten op het Evangelie zelf. „Toch hadden we graag zijn perspectief meegenomen, zeker omdat we over zijn leven schrijven”, zegt Van de Fliert.

Redactiechef Aline de Bruin vertelt daarnaast over de druk op reformatorische zorginstellingen, die ontstaat door nieuwe regelgeving voor zzp’ers. Die was al streng, maar zal vanaf januari strikter worden gehandhaafd. Veel zorginstellingen vertrouwen op zzp’ers om roosters rond te krijgen, maar de wet ziet langdurige inzet van dezelfde zelfstandigen als schijnzelfstandigheid. „Zonder deze zzp’ers krijgen ze de zorg niet georganiseerd”, vertelt De Bruin.

Het strikte beleid dwingt instellingen te zoeken naar alternatieven, zoals flexpools, om aan de regelgeving te voldoen. Voor zorgbestuurders is de nieuwe wet een punt van zorg. Ze willen continuïteit bieden, maar botsen met de wet doordat veel zzp’ers niet de reformatorische identiteit delen. Dat schuurt met de wensen van ouders, die juist voor die identitaire zorg kiezen, vertelt De Bruin. Reformatorische zorg blijft voor hen de beste optie, maar de nieuwe regels maken het voor instellingen moeilijker om aan die verwachtingen te voldoen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer