BinnenlandAntisemitisme

Geen verklaring tegen antisemitisme in gemeentehuis Waalwijk

In het gemeentehuis van Waalwijk komt geen verklaring tegen antisemitisme te hangen. De SGP-gemeenteraadsfractie en vijf kerkenraden hadden daarom gevraagd.

Jan Kas
25 October 2024 13:14
Illustratieve foto van winkelend publiek in het centrum van Waalwijk. beeld ANP, Rob Engelaar
Illustratieve foto van winkelend publiek in het centrum van Waalwijk. beeld ANP, Rob Engelaar

„Wij willen ons graag samen met u als burgerlijke gemeente uitspreken tegen antisemitisme”, schreven de kerkenraden en de SGP eind september in twee vrijwel identieke brieven. „Dat het aantal meldingen van antisemitisme in Nederland het afgelopen jaar significant is gestegen raakt ons diep.”

De briefschrijvers attenderen op de recente antisemitismeverklaring van de Hersteld Hervormde Kerk, „die u als burgerlijke gemeente kunt overnemen”. De vijf kerkenraden zijn die van de hervormde gemeente en de hersteld hervormde gemeente (hhg) van ’s Grevelduin-Vrijhoeve-Capelle, de hhg in Loon op Zand, de gereformeerde gemeente (gg) in Sprang-Capelle en de gg in Nederland van Sprang-Capelle en omgeving.

De brief van de kerken staat als ingekomen stuk op de agenda van de raadsvergadering in december. In een reactie op het verzoek van de SGP wees burgemeester Sacha Ausems op de bepaling in artikel 1 van de grondwet dat iedereen in Nederland gelijk behandeld moet worden. Alle bevolkingsgroepen verdienen bescherming, dus ook mensen van Joodse komaf, aldus Ausems. „Wij zijn uiteraard tegen antisemitisme, dat is helder.” Eén groep er met de gevraagde verklaring speciaal uitlichten wil de gemeente niet. „Wij zijn ervoor iedereen en willen juist niemand uitsluiten.”

Wrang

In schriftelijke vragen toont SGP-fractievoorzitter Richard Tiemstra zich teleurgesteld over de afwijzing. Hij noemt de Coming Out Day met een workshop genderdiversiteit die de gemeente Waalwijk onlangs organiseerde. „Het siert Waalwijk dat zij oog heeft voor minderheidsgroepen. Toch doet het in onze ogen wat bijzonder, zelfs een beetje wrang, aan dat er nu wel wordt opgekomen voor de lhbti-groepen, maar niet voor de Joodse gemeenschap in Nederland. Dat voelt niet goed.” De gemeente Waalwijk wil hier niet op reageren omdat de schriftelijke vragen nog in behandeling zijn.

Het doet wat bijzonder aan dat er wel wordt opgekomen voor lhbti-groepen, maar niet voor de Joodse gemeenschap - Richard Tiemstra, SGP-fractievoorzitter Waalwijk

De kerken schreven ook de gemeente Loon op Zand aan. Zij heeft nog niet beslist. In het gemeentekantoor hangt een plaquette van artikel 1 van de grondwet, die vorig jaar werd onthuld door de kinderraad, zegt een woordvoerder. „Gelijke behandeling van onze inwoners is in onze gemeente het grootste goed. Antisemitisme keuren wij ten zeerste af. Net als alle andere vormen van discriminatie.” Naar aanleiding van de brief heeft de nieuwe waarnemend burgemeester binnenkort een kennismakingsgesprek met de predikant van de hhg in Loon op Zand. Daarbij komt ook het onderwerp antisemitisme ter sprake, neemt de woordvoerder aan.

Meer over
Antisemitisme

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer