Samidoun
Kabinet weert Palestijnse activist

De omstreden Palestijnse activist Mohammed Khatib, die volgende week een spreekbeurt zou houden op een bijeenkomst van de Radboud Universiteit in Nijmegen, komt Nederland niet in.

Redactie politiek
Leden van Samidoun zwaaien met een Palestijnse vlag tijdens een demonstratie in Berlijn in mei 2023. beeld AFP, John MacDougall 
Leden van Samidoun zwaaien met een Palestijnse vlag tijdens een demonstratie in Berlijn in mei 2023. beeld AFP, John MacDougall 

Dat hebben de ministers David van Weel (Justitie en Veiligheid) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie) vrijdagochtend in een verklaring laten weten.

De twee noemen Khatibs komst zeer onwenselijk. De activist, die Europacoördinator is van de pro-Palestijnse organisatie Samidoun, „legitimeert, vergoelijkt en verheerlijkt geweld tegen de staat Israël, waaronder geweld door organisaties die op de terrorismelijst van de Europese Unie staan. Hij spreekt ook actief zijn steun uit voor terroristische organisaties. Deze uitspraken kunnen een radicaliserend effect hebben”, aldus Faber en Van Weel.

Khatib was van plan een lezing te geven tijdens een seminar over de „criminalisering en het verzet in de Palestijnse diaspora”, aldus de aankondiging van de universiteit. Vrijwel meteen na de bekendmaking klommen de SGP’ers Diederik van Dijk en Chris Stoffer in de pen, in een poging zijn bezoek ongedaan te maken. Later kwamen ook andere partijen in het geweer. Met succes, zo blijkt nu.

Van welk instrument Faber en Van Weel zich hebben bediend, was vrijdagochtend nog niet duidelijk. Waarschijnlijk verwijst het kabinet ter onderbouwing naar de zogeheten Schengengrenscode. Die bevat ook voor niet-visumplichtige derdelanders grondslagen om hun de toegang te ontzeggen, „bijvoorbeeld indien op basis van een afweging van alle omstandigheden geconcludeerd mag worden dat er sprake is van een bedreiging voor de openbare orde”.

„Klasse”, zo reageerde Van Dijk vrijdagochtend op berichtendienst X op het ingrijpen van de beide ministers.

Nadat de Tweede Kamer een motie van SGP en JA21 had aanvaard, beziet het OM momenteel ook of Samidoun in Nederland op de lijst van verboden organisaties kan worden geplaatst. De rechter moet daar uiteindelijk over beslissen. Nodig is dat het OM overtuigend kan aantonen dat Samidoun „werkzaamheden verricht die in strijd zijn met de openbare orde”, zo staat in artikel 2:20 van het Burgerlijk Wetboek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer