EconomieDierziekte
Geen extra besmettingen met nieuw type blauwtong

Het nieuwe type blauwtongvirus, dat enkele weken geleden opdook in Nederland, verspreidt zich nog niet door het land. De teller staat nog altijd op twee besmettingen, bij een schaap in Kockengen en bij een koe met kalf in Harmelen, allebei in de provincie Utrecht.

Redactie economie
Schapen op een boerderij in Oosterwolde. beeld ANP, Jilmer Postma 
Schapen op een boerderij in Oosterwolde. beeld ANP, Jilmer Postma 

De dieren hebben het zogeheten serotype 12 van het blauwtongvirus. De versie die al sinds vorig jaar rondgaat, is serotype 3. Op duizenden plekken, verspreid over alle provincies, is die variant vastgesteld.

In totaal is het blauwtongvirus op bijna 9700 locaties aangetroffen. Dat zijn er ongeveer 200 meer dan een week eerder. Die toename is al weken stabiel. Het virus sluimert, maar heeft moeite om zich snel te verspreiden.

Het blauwtongvirus is alleen gevaarlijk voor dieren, mensen zijn er niet vatbaar voor. Het virus wordt overgebracht door knutten, een kleine soort muggen. Het veroorzaakt onder meer een blauwe tong, hoge koorts en zwellingen. Schapen lopen het grootste risico om eraan te sterven. Vaccinatie is mogelijk, maar ook gevaccineerde dieren kunnen ziek worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Blauwtongvirus

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer