Binnenland
Grote steden: kabinet moet meer doen om klimaatdoelen te halen

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht willen dat het kabinet meer maatregelen neemt om te voldoen aan de klimaatdoelen. „Het is zorgwekkend dat we de klimaatdoelstellingen niet gaan halen”, melden de vier grote steden. „De logische conclusie is dat er dringend meer actie ondernomen moet worden om de eigen doelstellingen te behalen.”

ANP

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) concludeerde dat het „heel erg onwaarschijnlijk” is dat Nederland het wettelijk vastgelegde klimaatdoel van 55 procent minder uitstoot in 2030 haalt. Ook de Raad van State waarschuwt dat de klimaatdoelen uit zicht dreigen te raken als het kabinet niet snel met effectieve maatregelen komt.

De vier grote steden, verenigd in de G4, doen samen een oproep aan het kabinet: „houd je aan de ambities die je zelf hebt geformuleerd en zet de nodige stappen om onze toekomst veilig te stellen.”

Volgens het PBL lopen met name de landbouw en industrie ver achter met plannen om de uitstoot van CO2 te verminderen. De vier grote steden noemen de haven van Rotterdam als voorbeeld. Verduurzaming van het gebied loopt volgens de G4 vertraging op „door het gebrek aan capaciteit op het stroomnet en de beperkingen door stikstofregels”. De steden willen ook regels voor de aanleg van duurzame warmtenetten in woonwijken, en geld om de aanleg en de aansluiting betaalbaar te maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer