Binnenland
Coalitie praat verder over asielmaatregelen

Coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB praten donderdag vanaf 16.00 uur verder met premier Dick Schoof over de asielmaatregelen die ze willen doorvoeren. Woensdag lekte de inhoud van die plannen uit, en kwam naar buiten dat het gebruik van het noodrecht van tafel is.

ANP

Het is de laatste onderhandelingsdag die de partijen hebben als ze willen dat de plannen vrijdag naar de ministerraad kunnen. In dat geval kan Schoof zijn zelfopgelegde deadline van het herfstreces nog halen. Maar de coalitie lijkt weinig waarde aan die datum te hechten, en ook Schoof lijkt de deadline niet cruciaal te vinden. „Het is eigenlijk wel de bedoeling dat we er vrijdag uit zijn”, zei hij maandag.

PVV en NSC hebben al meerdere dagen over de asielplannen gesproken, de leiders van VVD en BBB schoven woensdag voor het eerst aan. De BBB-fractie heeft woensdagavond na afloop over het maatregelenpakket gesproken en was er volgens partijleider Caroline van der Plas „best wel positief” over. De VVD houdt geen overleg.

De sfeer in politiek Den Haag was al weken gespannen omdat NSC veel moeite had met de asielnoodwet, terwijl PVV-leider Geert Wilders het lot van het kabinet hieraan leek te verbinden. Woensdag bleek de PVV toch te kunnen leven met een spoedwet, in combinatie met een pakket strenge asielmaatregelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer