EconomieDierenactivisme
Veebranche bevraagt leden op bedreiging en intimidatie

Boeren, veehandelaren en -transporteurs hebben volgens hun belangenorganisaties steeds vaker te maken met intimidatie, laster, treiterijen en bedreigingen. Een enquête moet duidelijk maken hoe ernstig het probleem is.

Demonstratie van dierenrechtenactivisten bij een eendenslachterij in Ermelo. beeld ANP, Robin Utrecht
Demonstratie van dierenrechtenactivisten bij een eendenslachterij in Ermelo. beeld ANP, Robin Utrecht

Het onderzoek is afgelopen weekeinde van start gegaan. LTO Nederland, Producentenorganisatie Varkenshouderij en Vee&Logistiek Nederland willen weten hoe vaak „vervelende of zelfs bedreigende situaties” voorkomen en welke impact die hebben op hun leden en hun bedrijfsvoering.

De drie belangenorganisaties wijten het toenemende aantal incidenten aan de ruimte die de Wet open overheid (Woo) geeft voor het opvragen van persoonlijke informatie. In juni schreven zij hierover al een brief aan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN).

Voorzitter Helma Lodders van Vee&Logistiek Nederland laat mede namens de twee boerenorganisaties weten dat de digitale enquête enkele weken openstaat. „We willen in beeld brengen waar mensen tegenaan lopen.”

Moordenaar

Lodders geeft een voorbeeld uit haar eigen achterban. „Een veetransporteur werd onderweg ingehaald door een auto, waarin iemand een vel papier voor het raampje hield met de tekst ”moordenaar”. Dat is heel intimiderend. Zulke dingen komen steeds vaker voor. Onze leden gaan het bijna normaal vinden.”

Volgens Lodders heeft het ministerie naar aanleiding van de brief van juni toegezegd met de branche in gesprek te gaan. „Maar dat heeft nog niet plaatsgevonden.”

Via Woo-verzoeken van actiegroepen komen volgens Lodders veel persoonlijke gegevens, waaronder adressen, „op straat te liggen”. Dat is riskant, vindt zij, omdat de leden van de drie organisaties vaak op dezelfde plek werken en wonen. „Wij denken dat de wet de ruimte biedt om een deel van die gegevens af te schermen. De veiligheid van onze leden en hun gezinnen moet gewaarborgd zijn.”

Volgens de drie organisaties vragen sommige „activistische organisaties en milieugroeperingen” via de Woo informatie op „met als doel deze te gebruiken tegen ondernemers”. In de enquête willen ze van hun leden onder meer weten of die „doelwit van zo’n Woo-verzoek” zijn of zijn geweest.

Illegaal

Eerder stelden LTO, POV en Vee&Logistiek Nederland al dat dierenactivisten steeds vaker „illegale handelingen” plegen om vermeend bewijsmateriaal te verzamelen tegen boeren en veehandelaren. Een voorbeeld daarvan zijn inbraken in stallen waarbij activisten verborgen camera’s ophangen die ze op een later moment weer ophalen. In 2020 werden bij een eendenslachterij in Ermelo vijf vrachtwagens in brand gestoken.

De NCTV waarschuwde eerder dat dierenactivisme kan omslaan in extremisme. Dierenrechtenextremisten zijn een bedreiging voor de democratische rechtsorde, schrijft de organisatie in de Nationale Extremismestrategie 2024-2029.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer