EconomieDierenactivisme
Veebranche voelt zich bedreigd; activisten achterhalen via Woo privéadressen

Drie belangenorganisaties van veehouders, veehandelaren en veetransporteurs willen dat de politiek de Wet open overheid (Woo) tegen het licht houdt. Hun leden voelen zich bedreigd doordat activisten via de Woo privéadressen achterhalen.

Dierenactivisten dringen in mei 2019 een varkenshouderij in Boxtel binnen. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen 
Dierenactivisten dringen in mei 2019 een varkenshouderij in Boxtel binnen. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen 

De zorgen in de branche hierover zijn zo groot, dat de organisaties die in een brief hebben neergelegd bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Vee&Logistiek Nederland, de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) en Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland zien een forse toename van het aantal verzoeken tot openbaar maken van gegevens van hun achterban. Het gaat om bedrijfsgegevens, maar vaak raakt dit ook de privésituatie.

Kwetsbaar

„Veel van onze leden werken en wonen op hetzelfde erf. Het openbaar maken van de adressen maakt deze gezinnen zeer kwetsbaar”, zei Helma Lodders vrijdag desgevraagd. Het voormalige Tweede Kamerlid voor de VVD is tegenwoordig voorzitter van Vee&Logistiek Nederland, de brancheorganisatie van veehandelaren en -transporteurs.

Volgens Lodders neemt het aantal Woo-verzoeken fors toe. „Ik schrik ervan hoeveel dat er zijn. Ik heb niets tegen transparantie, maar dan wel met het doel om de overheid te controleren. De Woo moet niet misbruikt worden om persoonlijke informatie boven water te halen.”

Volgens de drie organisaties plegen activisten steeds vaker „illegale handelingen” om vermeend bewijsmateriaal te verzamelen tegen boeren en veehandelaren. Lodders noemt als voorbeeld inbraken in stallen waarbij activisten verborgen camera’s ophangen die ze op een later moment weer ophalen.

Ook chauffeurs van veewagens voelen zich bedreigd. Lodders: „Ik hoorde van iemand die op de snelweg werd ingehaald door een auto. De bestuurder hield een papier omhoog met verwensingen.”

„De Woo moet niet misbruikt worden om persoonlijke informatie boven water te halen” - Helma Lodders, voorzitter Vee&Logistiek Nederland

Linda Verriet, voorzitter van de POV, was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar, maar vroeg in een column in vakblad Nieuwe Oogst eerder dit jaar al aandacht voor de kwestie. Volgens haar zijn de adresgegevens van boeren „vogelvrij. Dit tast het privéleven enorm aan en boeren voelen zich terecht onveilig.”

Verriet wijst ook op het extra werk voor ambtenaren dat de stroom Woo-verzoeken met zich meebrengt. Volgens haar torpederen „activistische clubs” daarmee de verdere verduurzaming van de veehouderij.

Rechtsorde

De NCTV waarschuwde eerder dat dierenactivisme kan omslaan in extremisme. Dierenrechtenextremisten zijn een bedreiging voor de democratische rechtsorde, schrijft de organisatie in de vorige maand verschenen Nationale Extremismestrategie 2024-2029.

In 2019 drongen zo’n 150 activisten een varkenshouderij in Boxtel binnen. Dat leidde tot de oprichting van Farmers Defence Force. Toenmalig minister van Justitie Ferd Grapperhaus schreef aan de Tweede Kamer dat dierenactivisme  een intimiderend karakter krijgt. Een jaar later werden bij een eendenslachterij in Ermelo vijf vrachtwagens in brand gestoken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer