Economie
AkzoNobel zakt op Damrak na kwartaalcijfers

AkzoNobel behoorde woensdag tot de verliezers op de Amsterdamse beurs. De verffabrikant zag de omzet en nettowinst dalen in het derde kwartaal. Het bedrijf kampte met een zwakkere vraag naar verf in China en met hogere loonkosten, en werd ook iets voorzichtiger over de winst dit jaar. Volgens topman Greg Poux-Guillaume stegen de bedrijfskosten op jaarbasis, maar namen ze wel af ten opzichte van het vorige kwartaal.

ANP

AkzoNobel liet onlangs weten wereldwijd ongeveer 2000 banen te schrappen om kosten te verlagen. Het is nog niet duidelijk hoeveel banen in Nederland komen te vervallen. Bij het concern werken in totaal meer dan 35.000 mensen, waarvan zo’n 2400 in Nederland. Het aandeel werd 4,8 procent lager gezet en was daarmee de grootste daler in de AEX-index.

De hoofdindex op het Damrak noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent hoger op 899,46 punten. De MidKap daalde een fractie tot 896,41 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen 0,1 procent.

Heineken was de sterkste stijger bij de Amsterdamse hoofdfondsen, met een winst van dik 2 procent. De bierbrouwer zag de omzet stijgen in het derde kwartaal en verkocht iets meer bier dan tijdens het tegenvallende derde kwartaal van vorig jaar. Het bedrijf handhaafde verder de winstverwachting voor dit jaar.

Ebusco klom 3 procent. De noodlijdende fabrikant van elektrische bussen raakte deze week een derde aan beurswaarde kwijt, nadat het bedrijf had laten weten naar de rechter te zijn gestapt om zijn klant Qbuzz te dwingen een order van 45 bussen te betalen. De bussen zijn al gemaakt en het verlies van de order legt volgens Ebusco flinke druk op de financiën. Woensdag wordt de uitspraak verwacht.

Deutsche Bank zakte 4 procent in Frankfurt, na publicatie van de kwartaalcijfers. In Parijs daalde L’Oréal 3 procent. Het cosmeticaconcern boekte afgelopen kwartaal minder omzet dan verwacht, door tegenvallende verkopen in China.

Volvo Car won 1 procent in Kopenhagen. De autofabrikant verlaagde zijn omzetdoelstelling voor dit jaar als gevolg van een tegenvallende vraag. Vorige maand verlaagde het bedrijf al de winstverwachting voor dit jaar door de onzekere wereldwijde economische omstandigheden.

De euro was 1,0785 dollar waard, tegen 1,0809 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent minder op 71,30 dollar. Brentolie werd ook 0,6 procent goedkoper, op 75,61 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer