Opmerkelijk: postzegel duurder dan aandeel PostNL
PostNL gaat de prijs van een postzegel opnieuw verhogen. Vanaf 1 januari kost een postzegel voor brieven binnen Nederland 1,21 euro. Nu is dat nog 1,14 euro. Inmiddels is een postzegel duurder dan een aandeel PostNL.
In mei maakte PostNL nog een tussentijdse verhoging bekend die per 1 juli inging. Het postbedrijf zegt dat de prijsstijging door de dalende postvolumes onvermijdelijk is. Het versturen van brieven naar het buitenland wordt eveneens duurder. Nu geldt nog een basistarief van 1,80 euro. Vanaf 1 januari is dat 1,90 euro.
„We hebben al een aantal jaren te maken met een daling van de hoeveelheid post”, zegt Maurice Unck, directeur Mail bij PostNL. „Vooral van consumentenpost, waarvoor deze nieuwe tarieven gelden. Onze bezorgers hebben daardoor steeds minder post in de tas. Waar we twintig jaar geleden op ieder huisadres drie brieven per dag bezorgden, zijn dat er nu drie per week. Tegelijkertijd zijn de kosten fors gestegen, waardoor een prijsverhoging noodzakelijk is”, stelt Unck.
Door deze ontwikkelingen zien beleggers de postzegelprijs stijgen, terwijl de waarde van een aandeel PostNL daalt. Bij het sluiten van de Amsterdamse beurs kostte een aandeel van het postbedrijf maandag 1,08 euro. Hierdoor duikt de prijs van een aandeel onder het bedrag van 1,14 euro dat de consument momenteel voor een postzegel moet neertellen.
De stijgende kosten en dalende postvolumes lijken een steeds zwaarder stempel te drukken op de beurskoers van het postbedrijf. Zo bereikte een PostNL-aandeel in 2021 op zijn hoogtepunt nog een waarde van 4,96 euro. Dik drie jaar later is daar dus nog 1,08 euro van over.
Om efficiënter, en daardoor kostenbesparend, te werk te kunnen gaan, dringt PostNL aan op een versoepeling van de bezorgregels. Politiek Den Haag heeft daar echter weinig trek in. Zo liet minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) eerder deze maand weten voorlopig af te zien van het plan om PostNL een dag extra te geven voor de bezorging van brieven en kaarten van consumenten. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer ziet in deze maatregel geen oplossing voor de al jaren dalende betrouwbaarheid van de postbezorging.
Beljaarts benadrukte wel dat hij nog geen besluit heeft genomen, maar slechts een oplossing aan de Kamer wilde voorleggen voor een urgent probleem. Volgens PostNL komt de bezorging van post verder onder druk te staan als het kabinet niet akkoord gaat met een verruiming van de bezorgtijd van consumentenpost.