BuitenlandOvertoerisme in Rome
Lusten en lasten van het Jubeljaar

Paus Franciscus opent op 24 december, om half vijf ’s middags, de Porta Santa, de doorgaans dichtgemetselde Heilige Deur van de Sint-Pieter. Daarmee luidt de kerkvorst formeel het Heilig Jaar 2025 in. „Twaalf maanden van gelegenheden tot geloofsverdieping, broederlijke gemeenschap en een gezamenlijke opmars als pelgrims van hoop”, zoals de Vaticaanse aankondiging het uitdrukt.

De voornaamste evenementen op de kalender bestaan uit bijeenkomsten van twee of drie dagen voor allerlei categorieën gelovigen. De reeks begint met journalisten en sluit af met gevangenen. Daartussenin zitten onder meer politie en leger, kunstenaars, geestelijken, werknemers, ondernemers, grootouders, jongeren, migranten, sportbeoefenaren en armen; kortom, zowat het hele maatschappelijke spectrum. Als je daarbij in aanmerking neemt dat pelgrims die oprecht berouw tonen ook nog een ”plenaire aflaat” van hun zonden in het vooruitzicht wordt gesteld, dan valt te begrijpen waarom uit de hele wereld zo’n 35 miljoen katholieken naar aanleiding van het Jubeljaar naar Rome komen.

In de aanloop daarnaartoe maakt de stad zich mooi. Grauwe metrostations kregen frisse pastelkleuren. Boompjes en struiken fleuren voorheen kale straten op. In plaats van asfalt keerden de sanpietrini terug, de basaltblokken van de traditionele bestrating van Rome. Het indrukwekkendste project is dat van Piazza Pia, het plein tussen de Engelenburcht en het Vaticaan. Het drukke verkeer wordt hier onderdoor geleid, zodat een groots voetgangersgebied ontstaat. Het is wel de vraag of dat nog lukt voor de streefdatum van 8 december, maar in Rome gebeurt alles nu eenmaal op het allerlaatst, en komt het meestal toch nog goed.

In plaats van asfalt keerden de sanpietrini terug, de basaltblokken van de traditionele bestrating van Rome. beeld Aart Heering

Hoteliers, restaurateurs en zakkenrollers zien de pelgrims graag komen, maar voor anderen is de massale toeloop minder prettig. In 2023 haalde Rome al een recordaantal van bijna 50 miljoen overnachtingen. Dit jaar komt daar nog eens 8 procent bij en dat is te merken ook. Ik loop vaak de toeristische route vanaf het metrostation Colosseum langs het Romeinse Forum naar het centrum en die heb ik nog niet eerder zo druk meegemaakt als in deze zoele oktobermaand. Met de Jubeljaarpelgrims erbij begint het overtoerisme ook voor Rome een probleem te worden.

Dat geldt zeker voor wie in Rome woonruimte zoekt. Het centrum dreigt door 25.000 recent geopende Airbnb’s een toeristische woestenij te worden en door het Jubeljaar is de onroerendgoedmarkt nog verder verhit.  Een driekamerwoning in de wijde omgeving van het Vaticaan kost volgend jaar 500 euro per dag, met als gevolg dat huurders het huis uit werden gezet en koopprijzen opliepen op tot 15.000 euro per vierkante meter. Als je in Rome wilt kopen of huren, kun je daarom het beste wachten tot na 24 december 2025, wanneer de metselaars de Heilige Deur weer gaan sluiten.

rd.nl/postuit

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer