Buitenland
Paus spoort Rome aan om de stad op te knappen voor heilig jaar

De paus heeft zijn laatste avondgebed van het jaar gebruikt om de stad Rome aan te sporen. 2025 wordt een zogenoemd heilig jaar, en dan moeten de voorzieningen in de stad verbeterd zijn, zei paus Franciscus. Dat jaar worden tientallen miljoenen pelgrims in Rome verwacht.

ANP

„Werken wij eraan, ieder op zijn eigen manier, om van deze stad een teken van hoop te maken voor hen die hier wonen en hen die op bezoek komen?”, vroeg de paus in zijn oudjaarsavondvespers, Te Deum. Het gebed werd onder anderen bijgewoond door de burgemeester van de stad, Roberto Gualtieri, die in de Sint-Pietersbasiliek op de eerste rij zat. Na afloop kreeg hij van de paus een hand.

Volgens de paus is de stad onvoldoende toegankelijk voor ouderen en voor mensen die slecht ter been zijn. De stad heeft behoefte aan „eenvoudige welvoeglijkheid en normaal functioneren” omdat „een leefbaardere stad voor zijn burgers ook gastvrijer voor iedereen” is. Naast de toegankelijkheid, kampt Rome ook met problemen rond verkeer en afval.

Het is de bedoeling dat ten minste eens per 25 jaar een heilig jaar is, al komen ze sinds de twintigste eeuw vaker voor. Het vorige jubeljaar was in 2016, en werd ook aangekondigd door paus Franciscus.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer