Mens & samenlevingIn het zonnetje 
Familie Schot neemt Lobke mee naar bed and breakfast

Lobke Buth (11) heeft een nog onbekend syndroom; wereldwijd zijn er tien mensen met vergelijkbare symptomen. „Als ouder zit je dan weleens met de handen in het haar”, zegt moeder Marieke Buth-den Breejen (34) uit Werkendam. Adrie (66) en Hannie Schot (63) uit Poortvliet boden hun hulp aan.

Nadine Peppinck
Lobke Buth (r.) geeft haar mantelzorgers, Adrie en Hannie Schot, een bos bloemen als dank voor hun liefdevolle zorg. beeld H.N. Copier
Lobke Buth (r.) geeft haar mantelzorgers, Adrie en Hannie Schot, een bos bloemen als dank voor hun liefdevolle zorg. beeld H.N. Copier

Lobke is regelmatig een weekend in Poortvliet. Familie Schot kan haar de aandacht geven die zij nodig heeft. De tiener is verstandelijk beperkt en heeft veel structuur nodig. „Dat is niet altijd makkelijk in een gezin met vier kinderen”, zegt haar moeder.

Hannie Schot stond drie jaar geleden op een avond opeens aan de deur om te vragen of Lobke naar de zondagsschool wilde komen. „Hannie nam, als zondagsschooljuf, de zorg op zich na kerktijd. Dat heeft ons ontzettend goedgedaan.”

Daarna is het contact tussen familie Buth en familie Schot sterk gegroeid. „Uiteindelijk hebben we gevraagd of ze mantelzorgers van Lobke wilden worden”, zegt Buth.

Acht maanden geleden is de familie Buth vanuit Poortvliet verhuisd naar Werkendam. „Het was moeilijk om te vertellen aan Adrie en Hannie dat we deze stap gingen zetten”, vertelt Buth. „Ze zijn meer dan familie; ik zie ze als ouders en Lobke ziet ze als haar bonusouders.”

De Schotten zien mensen staan en geven die hun liefde, zegt Buth. „Zo gingen ze bijvoorbeeld naar een bed and breakfast in de buurt van Werkendam. Ze haalden Lobke en haar zusje op om een hele dag met hen te fietsen en ’s avonds aten ze op een pannenkoekenschip. Daaraan zie je hoe belangeloos ze zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Achterkrant

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer