Binnenland
Kamer positief over akkoord vroegpensioen

In de Tweede Kamer wordt positief gereageerd op het akkoord over het vroegpensioen. „Het is heel belangrijk dat er nu een structurele en gerichte oplossing ligt voor een goed pensioen voor mensen met zwaar werk”, laat regeringspartij NSC weten.

ANP

Coalitiepartner VVD noemt het een „keurig akkoord”. Tweede Kamerlid Thierry Aartsen is wel „blij dat de eisen van de vakbonden dat iedereen eerder moest kunnen stoppen nu definitief van tafel zijn”. Volgens hem is iedereen nodig op de arbeidsmarkt.

In het akkoord staat dat er een definitieve regeling komt, maar in de cao-onderhandelingen zal worden afgesproken welke beroepen eronder gaan vallen. Er is geen limiet op het aantal mensen dat er onder kan vallen, maar als het meer dan 15.000 worden, gaan kabinet en vakbonden praten over „de oorzaken, de gerichtheid en bijsturen”.

Ook uit de oppositie klinken positieve geluiden. Luc Stultiens van GroenLinks-PvdA prijst de vakbonden. Die hebben volgens hem door actie te voeren „afgedwongen dat vroegpensioen voor zware beroepen mogelijk blijft”. Dat vindt ook Jimmy Dijk van de SP. Hij wil nu dat er ingezet wordt op verlaging van de AOW-leeftijd.

André Flach van de SGP vindt het ook „belangrijk dat goed uitgewerkt wordt wat zware beroepen zijn. Ook goed dat er gekeken wordt naar duurzame inzetbaarheid. Dat is belangrijk want de arbeidskrapte is groot, fit je AOW halen moet het uitgangspunt blijven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer