Binnenland
NSC eist tevergeefs inzicht in mestdiplomatie Wiersma

Coalitiepartij NSC eist dat landbouwminister Femke Wiersma (BBB) met de Tweede Kamer deelt hoe zij de Brusselse uitzondering op Europese mestregels (de zogenoemde derogatie) weer denkt terug te krijgen. Wiersma wil nog niet zeggen hoe zij dat diplomatieke spel gaat spelen, tot grote irritatie van NSC’er Harm Holman. „Ik kan dat niet toestaan”, beet hij haar toe tijdens een debat. Hij opperde dan maar vertrouwelijk geïnformeerd te worden, maar daar heeft Wiersma niets over toegezegd.

Holman ziet met de huidige inzet van het kabinet daar namelijk geen oplossing voor, omdat Wiersma volgens hem te weinig goede resultaten kan laten zien in Brussel. De staat van het Nederlandse water en natuur zijn te slecht om Brussel te overtuigen dat Nederland toch weer meer mest mag uitrijden, denkt hij. Ook zal Wiersma met een plan naar Brussel moeten gaan hoe boeren de mest op hun eigen erf kwijt kunnen, maar dat ligt er nog niet. Holman voorziet met andere partijen in de Kamer een „koude sanering”, ofwel het failliet gaan van boeren omdat zij te veel geld kwijt zijn aan het afvoeren van mest.

„Ik kom er later op terug”, herhaalde Wiersma meermaals. Zij zei dat er „gesprekken lopen” en dat die met de nieuwe Europese Commissie worden voortgezet. „Ik kan daar nu geen harde uitspraken over doen.” Wiersma verzekerde de Kamer dat het in latere debatten aan de orde zal komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer