Binnenland
Meer dan honderd paspoorten incompleet door productiefout

Mensen die tussen 30 september en 8 oktober een nieuw paspoort hebben afgehaald, moeten controleren of hun document compleet is. Bij 100 tot 120 paspoorten die in die dagen mogelijk door gemeenten zijn verstrekt, ontbreken de ribbels die erop horen te zitten, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken na berichtgeving van AT5.

De ribbels zitten niet op de paspoorten door een productiefout. Of alle incomplete paspoorten al zijn opgehaald is niet bekend. Hoeveel mensen dus rondlopen met een incompleet identiteitsdocument valt niet te zeggen. De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) heeft zo’n 42.000 mensen een brief gestuurd met daarin het verzoek of ze hun paspoort willen controleren. De ribbels op het paspoort zijn nieuw. De bedoeling is onder meer dat mensen die niet goed kunnen zien het document hierdoor makkelijker kunnen gebruiken.

„We vinden dit een heel vervelende situatie”, zegt de woordvoerder van Binnenlandse Zaken, waar de RvIG onder valt. „Ook al gaat het om een relatief klein aantal, we nemen het wel heel serieus.” Want volgens hem kan een paspoort zonder ribbeltjes „vervelende situaties” opleveren bij controle aan een buitenlandse grens. Het paspoort voldoet namelijk niet aan de afspraken. Welke gevolgen het dragen van zo’n foutief paspoort heeft, verschilt volgens hem per land.

Mensen hebben het advies gekregen niet met een foutief document te reizen. Ze kunnen kosteloos een spoedpaspoort krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer