Binnenland
Duizenden aanmeldingen voor automatisch tolsysteem nieuwe tunnel

Ruim 12.000 weggebruikers hebben zich tot nu toe aangemeld voor het systeem dat de elektronische tolheffing regelt op de snelweg A24, de zogeheten Blankenburgverbinding, meldt registratieverzorger RDW. De weg, die op 7 december opengaat voor het verkeer, verbindt de snelweg A15 bij Rozenburg via de Maasdeltatunnel onder het Scheur en een landtunnel met de A20 bij Vlaardingen.

De verbinding wordt volgens de RDW de eerste in Nederland waar weggebruikers automatisch tol, ook wel e-TOL genoemd, betalen zonder daarvoor bij een tolpoort te hoeven stoppen. De weg moet de drukte op de snelwegen rond Rotterdam verminderen en levert tijdwinst op. Zo kunnen voertuigen vanaf de Maasvlakte en Europoort via de A24 rijden richting Delft, Den Haag en verder zonder daarbij over de drukke ring van Rotterdam te rijden.

Naast tijdwinst versterkt de verbinding volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ook de economische positie van de Rotterdamse haven en Greenport Westland. Tolheffing is nodig omdat de rijksoverheid niet genoeg geld kon vrijmaken voor aanleg en tol nodig is om een deel van de aanlegkosten terug te verdienen.

Automobilisten, bestuurders van bestelauto’s en motorrijders betalen 1,51 euro per rit. Voor vrachtwagens en andere zware voertuigen is het tarief 9,13 euro. Ook buitenlandse voertuigen moeten tol betalen voor de Blankenburgverbinding. Weggebruikers kunnen altijd kiezen voor alternatieve routes zonder tol.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer