Economie
ECB heeft meer zorgen over economische groei

De zorgen over zwakke economische groei in de eurolanden zijn toegenomen bij de Europese Centrale Bank, Dat komt naar voren uit de toelichting op het nieuwe rentebesluit. De centrale bank voor de eurozone verlaagde de rentetarieven voor de derde keer dit jaar. In een persconferentie zei ECB-president Christine Lagarde dat de economische activiteit „wat zwakker was dan verwacht”.

Voor de ECB is een zwakkere economische groei een zorg „voor zover dat van invloed is op de inflatie”, legde Lagarde uit. Wat de centrale bank betreft moet de inflatie nog blijvend omlaag naar de doelstelling van 2 procent, maar een te zwakke economische groei kan ook zorgen voor te zwakke prijsstijgingen.

Volgens de centralebankpresident wijzen kwakkelende investeringen en uitgaven van consumenten op zwakte. Ook het vertrouwen in de economie is zwak. Daarmee zijn er vooral risico’s dat de economische groei laag blijft. Maar meermaals benadrukte Lagarde tegenover journalisten dat ze geen recessie verwacht in de eurozone.

Kort na het vorige besluit over de rentes in september, toen de ECB ze ook met een kwart procentpunt verlaagde, was de algehele verwachting nog dat de centrale bank ze bij de oktobervergadering onveranderd zou houden. Dat het beeld snel veranderde, kwam doordat de economie sneller afzwakte dan eerder verwacht.

Maar tegelijkertijd benadrukte Lagarde dat de rentes op dit moment nog „restrictief” zijn, wat betekent dat ze in principe de economische groei en kredietverstrekking remmen om de inflatie te temperen. Onlangs daalde de inflatie weliswaar tot onder de doelstelling, maar de komende maanden zal die volgens de beleidsmakers weer stijgen. Lagarde zei ook dat de ECB in de aanloop naar het volgende rentebesluit alle binnenkomende informatie over de economie bestudeert en zich nog niet vastpint op een van de mogelijke besluiten over de leenkosten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer