Economie
Laagste groei startende ondernemers in de afgelopen 10 jaar

Het aantal stoppende ondernemingen blijft stijgen. Het voorbije kwartaal registreerde de Kamer van Koophandel (KVK) slechts 2,6 procent meer ondernemingen dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat is het laagste groeisaldo in de afgelopen tien jaar.

ANP

Het aantal starters daalt al vijf kwartalen op rij. In het derde kwartaal waren er 59.105 starters, een afname van 7,8 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar, toen er 64.071 waren. Het aantal stoppers nam met 15 procent toe, tot 34.087 in het derde kwartaal, en het aantal faillissementen steeg met 38 procent (1151).

Per saldo zijn er nog steeds meer starters dan stoppers, benadrukt de KVK. Maar met een stijging van 2,6 procent tegenover het derde kwartaal vorig jaar is dit het laagste groeisaldo in de afgelopen tien jaar.

Experts vermoeden dat nieuwe overheidsmaatregelen, waaronder de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers, zorgen voor meer terughoudendheid bij ondernemers. Ook zijn er de afgelopen jaren veel bedrijven bijgekomen in Nederland, waardoor het bedrijvenlandschap verzadigd zou kunnen zijn. Met andere woorden is er in de Nederlandse economie niet veel ruimte meer voor nieuwe bedrijven, volgens de experts die de KVK raadpleegde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer