Buitenland
„EU en NAVO moeten nauwer samenwerken”

De Europese Unie en de NAVO moeten beter samenwerken bij operaties voor crisisbeheersing, vindt het Europese Parlement. Het nam donderdag een rapport hierover met een krappe meerderheid aan.

ANP
Het Europarlement steunt het voorstel van de Franse regering voor systematisch contact tussen de secretarissen–generaal van de NAVO en de EU.

Op die manier wordt verwarring voorkomen wanneer de NAVO en de EU naast elkaar moeten opereren, zoals bijvoorbeeld in Kosovo en Afghanistan het geval is.

Nieuwe bedreigingen zoals internationaal terrorisme, de verspreiding van kernwapens, georganiseerde misdaad, cyberbedreigingen en milieuvervuiling maken volgens het Europees Parlement een betere coördinatie en hechter partnerschap tussen de EU en de NAVO noodzakelijk.

Het rapport steunt de oprichting van een permanent EU–hoofdkwartier dat operaties in het kader van het Europese veiligheids– en defensiebeleid moet plannen en leiden.

De Europarlementariërs vinden verder dat er efficiënter gebruik gemaakt moet worden van militair materieel. Ook vinden ze dat er betere en sterke coördinatie van de defensie–investeringen van de lidstaten nodig is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer