Kerk & religie
Amerikaanse uitgever ziet af van speciale ”God bless the USA”-Bijbel

De Amerikaanse uitgeverij Zondervan gaat de speciale ”God bless the USA”-Bijbel niet uitgeven.

Omslag van de ”God bless the USA”-Bijbel. beeld Hugh Kirkpatrick
Omslag van de ”God bless the USA”-Bijbel. beeld Hugh Kirkpatrick

De reden dat de Bijbeluitgever van dit plan afziet, is dat een aantal christelijke auteurs in een petitie daar dringend om heeft gevraagd. Zij noemen zo’n uitgave een „ontoelaatbare, gevaarlijke vermenging van christelijk geloof met Amerikaans nationalisme.”

In deze speciale editie zouden naast de Bijbeltekst ook de Amerikaanse grondwet, de Bill of Rights, de Onafhankelijkheidsverklaring en de tekst van de eed van trouw aan de grondwet moeten worden opgenomen. Ook zou het lied ”God bless the USA” van zanger Lee Greenwood uit 1984 in zijn geheel worden afgedrukt.

Weggemoffeld

Het plan om een speciale USA-Bijbel op de markt te brengen is bedacht door de zakenman Hugh Kirkpatrick uit Nashville. Hij is bezorgd dat Amerikanen „de christelijke oorsprong” van de VS gaan vergeten nu er in Amerika „een sterke, geseculariseerde beweging is die de geschiedenis wil herschrijven.”

Daarmee bedoelt Kirkpatrick het pleidooi van historici en politici om in de Amerikaanse geschiedschrijving meer aandacht te geven aan de rol en positie van niet-blanke groepen. „Ik sluit niet uit dat op den duur de belangrijkste historische documenten van ons land worden weggemoffeld en de Bijbel zelfs een verboden boek in Amerika wordt.”

Nationalisme

Tegenstanders van deze speciale USA-Bijbel vinden dat zo’n uitgave „de on-Bijbelse gedachte” van het christelijk, Amerikaans nationalisme stimuleert. „De Bijbel spreekt niet van zegen voor één land maar heeft een boodschap voor de hele wereld”, zo schrijft schrijver en voorganger Doug Pagitt. „De voorvechters van het christelijk nationalisme willen Amerika een messiaanse rol in de wereld geven. Niet de VS maar alleen Jezus en Zijn kerk zijn echter het licht in deze wereld.” De kritiek van de auteurs die zich tot Zondervan hebben gewend is dat christelijke nationalisten, in het bijzonder conservatieve Republikeinen, de Bijbel als hun boek gaan claimen. „De Bijbel is echter niet van een politieke stroming.”

King James

Kirkpatrick heeft inmiddels laten weten dat hij zijn plannen toch doorzet. „De tekst van de Bijbel en de historische stukken waarop de VS zijn gebaseerd zijn publiek bezit. Ik kan die Bijbel ook in eigen beheer, zonder hulp van een grote uitgever, publiceren.” De zakenman uit Nashville wil dan niet gebruikmaken van de NIV-vertaling waarvan Zondervan de rechten heeft, maar van de King James Bijbel.

Er zijn eerder speciale Bijbeluitgaven in de VS verschenen. Uitgeverij Thomas Nelson uit Nashville publiceerde in 2009 The American Patriot’s Bible, die behalve de Bijbeltekst enkele essays over de Amerikaanse geschiedenis bevat. Er zijn ook een ”In God we still trust”-Bijbel en The Founders’ Bible.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer