BuitenlandSpeciale Bijbeluitgave
Trump verkoopt patriottische Bijbel voor 60 dollar

Voormalig president Donald Trump heeft sinds begin deze week Bijbels in de aanbieding. Voor 60 dollar kunnen liefhebbers de ”God Bless The USA Bible” kopen. Christelijke leiders zijn kritisch.

Donald Trump houdt een Bijbel vast voor een kerk in Washington DC, dan nog als president. beeld AFP, Brendan Smialowski
Donald Trump houdt een Bijbel vast voor een kerk in Washington DC, dan nog als president. beeld AFP, Brendan Smialowski

„Gelukkige Stille Week! Laten we Amerika opnieuw leren bidden”, schreef Trump deze week. „Nu we Goede Vrijdag en Pasen naderen, moedig ik je aan om een exemplaar van de God Bless The USA Bible te kopen.”

De naam van de speciale Bijbeluitgave, alleen online verkrijgbaar, is ontleend aan het lied ”God bless the USA” van de countryzanger Lee Greenwood, die dit in 1984 maakte. Sindsdien wordt het vaak op Republikeinse partijbijeenkomsten gezongen. De speciale Bijbel bevat een handgeschreven refrein van dit lied, alsmede een instemmende verklaring van Trump. Ook zijn enkele historische documenten opgenomen, zoals de Amerikaanse grondwet en de Onafhankelijkheidsverklaring. Op de omslag staat de vlag van de VS.

Opbrengsten

Trump zegt het belangrijk te vinden dat de Bijbel weer meer bekend raakt onder de Amerikanen. „Velen van jullie hebben de Bijbel nooit gelezen en kennen niet de vrijheden en rechten die je als Amerikanen hebt, en kennen niet de dreiging dat je die rechten verliest. Religie en christendom zijn de voornaamste dingen die in dit land ontbreken, en ik geloof echt dat we ze terug moeten brengen en wel snel”, aldus Trump in een promotievideo. Daarin waarschuwt hij ook dat christenen in de VS worden bedreigd en het land „in de war” raakt, omdat het het christelijke geloof vaarwel heeft gezegd.

Wat de Republikeinse politicus doet met de opbrengsten van de verkoop is onduidelijk. Zelf zegt hij dit geld niet voor politieke doeleinden te gebruiken. Of hij de inkomsten gebruikt om zijn juridische kosten te financieren, is ongewis.

De verkoopactie heeft zowel bij conservatieve als bij liberale christenen in de VS kritiek opgeroepen. Zij spreken van heiligschennis en „blasfemische vermenging van geloof en politieke ideologie.” De conservatieve commentator Charlie Sykes hekelt dat Trump „de Bijbel tijdens de Stille Week tot een handelsartikel heeft gemaakt.”

De Wesleyaanse predikant Benjamin Cremer is kritisch dat sommige christenen de actie van Trump toejuichen: „Het is een failliet christendom dat een demagoog steunt die ons geloof en zelfs onze heilige geschriften gebruikt ter wille van zijn eigen streven naar macht en dat hem daarvoor prijst.” De Republikeinse politica Liz Cheney adviseert Trump via sociale media: „In plaats van Bijbels te verkopen, zou je er misschien een moeten kopen. En die lezen, inclusief Exodus 20:14.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Donald Trump

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer