Binnenland
Nieuwe Groningse rechtszaak om aantallen op COA-terrein Ter Apel

Bij de rechtbank in Groningen dient maandagmiddag een nieuw kort geding van de gemeente Westerwolde tegen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De inzet van Westerwolde is dat het COA een boete van 75.000 euro per dag betaalt voor elke keer dat bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel meer dan 2000 mensen zijn.

ANP

In eerste instantie wil de gemeente dat de rechter geen maximum stelt aan de boete. Doet die dat wel, dan wil Westerwolde dat het bedrag op 7,5 miljoen euro komt te liggen. De dwangsom moet een prikkel zijn voor het COA om zich aan het maximumaantal te houden van het aantal mensen dat op het terrein mag zijn, aldus de gemeente. Dit moet onrust en overlast voorkomen.

In een eerdere uitspraak legde de rechter begin dit jaar een dwangsom van 15.000 per overtreding op met een maximumbedrag van in totaal 1,5 miljoen euro. Dat bedrag werd in juni bereikt. Maandag zal de gemeente er ook voor pleiten dat de nieuwe, hogere boete opgelegd kan worden voor de overtreding op elk moment van de dag. Overdag zijn er volgens Westerwolde namelijk standaard meer dan 2000 mensen op het terrein, omdat vluchtelingen vanuit nachtopvanglocaties terug worden gebracht naar Ter Apel. Ook dan zorgt de volle locatie voor druk en overlast bij COA-werknemers, bewoners en de omgeving, meent Westerwolde. Het COA hield tot nu toe vast aan het aantal mensen dat op het terrein overnachtte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer