Binnenland
Zeeuwse Staten leggen zich niet neer bij treinuitval in 2029

Een aantal fracties in de Zeeuwse Staten wil dat al het mogelijke wordt gedaan om te voorkomen dat in 2029 een aantal maanden geen treinen rijden tussen Goes en Vlissingen om het spoorbeveiligingssysteem ERTMS te kunnen testen. Onder meer PvdA-GroenLinks, Partij voor Zeeland en Partij voor de Dieren willen dat onderzocht wordt of de provincie juridische stappen kan zetten om de treinuitval te voorkomen.

ANP

Verder stelden meerdere partijen, waaronder D66, CDA en BBB, dat het wellicht via contacten met partijgenoten in Den Haag mogelijk is te voorkomen dat het spoorbeveiligingssysteem in Zeeland wordt uitgeprobeerd. Door de proef ligt het treinverkeer in 2029 zeker vier maanden stil. Na de werkzaamheden kunnen er nog negen maanden lang extra verstoringen zijn door kinderziektes.

Om de overlast voor reizigers zoveel mogelijk te beperken, heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer) beloofd maatregelen te nemen. Zo komt er uitgebreid vervangend vervoer, inclusief expresbussen, en deugdelijke reizigersinformatie. De bedoeling is ook dat er parallel aan het spoor een scholierenlijn gaat rijden.

CDA, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, PvdA-GroenLinks en SP verweten gedeputeerde Harry van der Maas (mobiliteit) dat ze pas vorige week werden geïnformeerd over de proef. „Als we het eerder hadden geweten, hadden we punten kunnen meegeven bij onderhandelingen over een compensatiepakket”, zei SP-Statenlid Ger van Unen. Ook vroeg een aantal fracties of de provincie niet meer had kunnen doen om de proef tegen te houden, bijvoorbeeld door een juridische procedure te beginnen.

Van der Maas zei dat de proef hem „zwaar op de maag ligt „en dat hij een compensatiepakket had geëist, toen bleek dat de provincie de proef niet kon tegenhouden. Het is aan het Rijk, NS en ProRail om daarover te besluiten. Ook legde de gedeputeerde uit dat hij de Provinciale Staten pas kon informeren, nadat de staatssecretaris de Tweede Kamer hierover een brief had gestuurd. Van der Maas zei dat vrijwel direct daarna ook de Zeeuwse Staten zijn geïnformeerd.

De gedeputeerde liet ook weten dat het hem na het inwinnen van advies duidelijk was geworden dat juridische stappen „tot niets” zouden leiden. „En dan zouden we ook het gevaar lopen dat het compensatiepakket van tafel zou gaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer