Binnenland
Kamer zoekt naar manieren om Lelylijn levend te houden

De aanleg van de Lelylijn moet doorgaan, vindt een groot deel van de Tweede Kamer. Onder meer GroenLinks-PvdA, NSC, BBB en CDA vroegen aandacht voor de spoorlijn tussen de Randstad en Noord-Nederland in een debat over de begroting van Infrastructuur en Waterstaat. Het project staat in het coalitieakkoord, maar bleek onlangs miljarden euro’s tekort te komen.

ANP

Cor Pierik (BBB) vroeg staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat) of woningbouwprojecten konden helpen om privaat geld te vinden voor de spoorlijn, en of er Europees geld voor is. „Hier staat een blij oppositielid”, reageerde Eline Vedder (CDA). Ze wees erop dat BBB’ers eerder minder positief over de spoorlijn waren.

Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA) riep het kabinet op om in elk geval door te gaan met een verdere uitwerking van het project. Noordelijke provincies hebben aangeboden 10 miljoen euro van deze ‘verkenning’ te betalen. „Zorg voor die andere helft”, zei De Hoop. „Het gaat maar om een paar miljoen.”

Het blijft onduidelijk waar de miljarden vandaan moeten komen die de Lelylijn tekort komt. Volgens staatssecretaris Jansen is dat een voorwaarde om te beginnen met de verkenning van het project.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer