Binnenlandherdenking 7 oktober
Van Weel na uit de hand gelopen demonstratie: Doe normaal

„Laat elkaar heel en doe normaal”, is de boodschap van minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) nadat een pro-Palestijns protest maandag uit de hand was gelopen in Amsterdam.

ANP
Demonstranten maandag in het centrum van Amsterdam tegen het geweld van Israël in de Gazastrook. beeld ANP, EVA PLEVIER
Demonstranten maandag in het centrum van Amsterdam tegen het geweld van Israël in de Gazastrook. beeld ANP, EVA PLEVIER

De demonstranten hadden de herdenking die plaatsvond over „de verschrikkelijke gebeurtenis die een jaar geleden heeft plaatsgevonden” de ruimte moeten geven - duidend op de dodelijke aanval van Hamas op Israël.

„Demonstreren mag, demonstreren moet, maar dit moeten we met zijn allen niet willen”, vindt de minister. „Hou je gewoon aan de wet.” Hij hekelde het feit dat „tijdens een waardige herdenking enkele raddraaiers ervoor gezorgd hebben dat er wanordelijkheden uitbraken en dat de ME moest worden ingezet en dat een tegendemonstratie moest worden ontbonden.”

Mirjam Bikker (ChristenUnie) ziet een „misselijkmakende golf van antisemitisme” en vindt dat het kabinet daar meer tegen moet doen. Van Weel verwijst naar het plan tegen antisemitisme dat het kabinet voor dit najaar heeft beloofd. Dat stelt Claudia van Zanten (BBB) niet gerust. „Wat gaan we nou doen, we kunnen toch niet blijven kijken?”, zei het Kamerlid tijdens het wekelijkse vragenuur.

PVV-Kamerlid Maikel Boon vindt het onbegrijpelijk dat pro-Palestijnse demonstranten „from the river to the sea nog steeds ongestraft scanderen”. Volgens de minister is een leus echter alleen strafbaar binnen de context waarin die is uitgesproken en dat het Openbaar Ministerie dit moet beoordelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer