Buitenland
Britse sancties voor Russische inzet chemische wapens in Oekraïne

Het Verenigd Koninkrijk heeft sancties opgelegd aan een Russische generaal en handlangers voor het inzetten van „barbaarse chemische wapens in Oekraïne”. De gestrafte topmilitair Igor Kirillov leidt de eenheden voor radioactieve, chemische en biologische oorlogsvoering van de Russische strijdkrachten.

ANP

In een verklaring veroordeelt de Britse regering „de flagrante schending” door Rusland van internationale afspraken over chemische wapens. „De wrede en onmenselijke tactieken van Rusland op het slagveld zijn weerzinwekkend”, aldus buitenlandminister David Lammy. De tegoeden van Kirillov zijn bevroren, ook mag hij Groot-Brittannië niet binnen. Ook zijn troepen en twee laboratoria van het Russische ministerie van Defensie kwamen op de sanctielijst.

Eerder dit jaar beschuldigden de Verenigde Staten de Russen al van het gebruik van chemische wapens als „oorlogsmethode” in Oekraïne. Rusland zou het gifgas chloorpicrine inzetten, dat dodelijk kan zijn. Volgens Amerikaanse functionarissen ging het niet om „geïsoleerde” incidenten. Het Kremlin verwierp de aantijgingen als ongegrond, meldde de Britse omroep BBC.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer