Ondanks bemestingsverbod fors meer animo pachtgronden Overijssel
Hoewel ook volgend jaar een bemestingsverbod geldt voor landbouwgrond die de provincie Overijssel in erfpacht uitgeeft, is de animo hiervoor groot onder agrariërs. Overijssel kreeg 750 aanmeldingen binnen, bijna 40 procent meer dan een jaar eerder toen 540 partijen interesse toonden. De provincie staat niet toe dat de pachtgronden worden bemest, om zo de PAS-melders te kunnen helpen.
Overijssel paste deze maatregel vorig jaar voor het eerst toe. Ook dit jaar geldt een bemestingsverbod voor provinciale pachtgronden en al in april besloot het college van Gedeputeerde Staten dat verbod te verlengen naar 2025.
Overijssel gebruikt deze maatregel als ‘wisselgeld’. De reductie van stikstofemissie biedt het provinciebestuur ruimte om niet te hoeven handhaven bij PAS-melders: boeren die buiten hun schuld om nog altijd geen natuurvergunning hebben. De Raad van State oordeelde eind februari, in een zaak die milieuorganisatie MOB had aangespannen, dat provincies tot medio 2025 in sommige gevallen kunnen afzien van handhaving als ze duidelijk maken dat er „een redelijk evenwicht is tussen de belangen van PAS-melders aan de ene kant en het natuurbelang aan de andere kant”. De Raad van State noemde het bemestingsverbod in Overijssel als voorbeeld hiervan. Overijssel heeft ongeveer 350 PAS-melders.
Het bemestingsverbod geldt dit jaar voor 1200 tot 1500 hectare aan landbouwgrond in provinciaal eigendom. Overijssel heeft hiervoor 345 pachtcontracten gesloten. Hoewel de grond zonder bemesting minder opbrengt, is er toch veel belangstelling voor. Hoeveel hectare grond Overijssel in 2025 verpacht, moet nog worden bepaald door het college. „We verwachten vooralsnog niet minder gronden te verpachten dan vorig jaar”, aldus een woordvoerder van gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (grondbeleid, SGP).