Economie
Meer woningen opengesteld voor huizenzoekers op Open Huizen Dag

Aan de Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM doen zaterdag meer huizen mee dan de vorige keer in het voorjaar. Wel ligt het aantal opengestelde huizen, waar je als potentiële huizenkoper langs kunt, nog beduidend lager dan de editie van een jaar geleden.

ANP

Volgens huizenwebsite Funda zijn zaterdag tussen 11.00 en 15.00 uur zo’n 6500 woningen te bezichtigen. Bij de vorige Open Huizen Dag in april telde de NVM ruim 5600 deelnemende woningen. Aan de editie van een jaar geleden namen meer dan 9000 huizen deel.

Makelaars weten het uitzonderlijk lage aantal van een half jaar terug aan het beperkte aanbod op de woningmarkt. De NVM merkte dat er veel minder woningen te koop stonden en zei toen ook nog te gaan evalueren hoe het de volgende Open Huizen Dag wilde invullen.

Uiteindelijk is toch besloten aan de traditie niet te tornen, zegt een woordvoerder. Volgens hem bestaat er nog steeds veel behoefte aan een openhuizendag. Dat de vraag naar huizen nog steeds groot is, blijkt ook uit het aantal transacties. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde onlangs ruim 11 procent meer verkochte woningen dan vorig jaar rond deze tijd.

De Nederlandse huizenprijzen zijn intussen naar een nieuw record gestegen, waarmee de woningmarkt weer oververhit lijkt te raken. Wat meespeelt is dat de lonen de laatste tijd flink zijn gestegen, waardoor mensen meer geld hebben om te besteden aan een nieuwe woning. Ook hebben veel hypotheekverstrekkers hun rentes verlaagd.

Hoeveel bezoekers het evenement van zaterdag zal trekken, durft de NVM van tevoren niet te zeggen. „Dat hangt altijd erg af van het weer”, klinkt het. De vorige keer trok de Open Huizen Dag 35.000 huizenzoekers. Een jaar geleden, toen er meer huizen meededen, werden 55.000 bezoekers geteld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer