Kerk & religieChristian Reformed Church
Enkele tientallen gemeenten verlaten CRC om homostandpunt

Enkele tientallen gemeenten zijn van plan de Christian Reformed Church (CRC) in Noord-Amerika te verlaten omdat het kerkverband geen homorelaties accepteert.

Redactie kerk
Synode van de Christian Reformed Church (CRC) 2024. beeld CRCNA
Synode van de Christian Reformed Church (CRC) 2024. beeld CRCNA

De CRC is een zusterkerk van de Nederlandse Gereformeerde Kerken en heeft Nederlandse wortels. Het kerkverband telt 230.000 leden en heeft ruim 1000 gemeenten in de Verenigde Staten en Canada.

In 2022 bevestigde de synode van de CRC het standpunt dat homoseksualiteit niet in overeenstemming is met de Bijbelse leer en sprak ze uit dat de definitie van onkuisheid van de Heidelbergse Catechismus ook de homoseksuele praxis omvat.

In juni van dit jaar besloot de CRC dat er disciplinaire maatregelen worden genomen tegen gemeenten en ambtsdragers die zich niet houden aan de kerkelijke uitspraken op het gebied van homoseksualiteit. De meerderheid van de afgevaardigden wilde dat deze gemeenten berouw zouden tonen, zich zouden bekeren „en hun verbondsverplichtingen jegens de CRC” zouden nakomen.

Verschillen

De Eastern Avenue CRC in Grand Rapids, die mensen die lesbisch, homo, biseksueel of transgender zijn in 2022 volledig de ruimte gaf, gaf na de synode van juni meteen al aan het kerkverband te zullen verlaten. Nu volgen er meer gemeenten die vinden dat de CRC ruimte had moeten geven voor „eerlijke verschillen in Bijbelse interpretatie” rond het thema homoseksualiteit.

Vier gemeenten in Michigan hebben de classis Grand Rapids Oost al laten weten dat ze gaan vertrekken. Het gaat om Calvin Church, Grace Church, Church of the Servant en Sherman Street. Al deze gemeenten in Grand Rapids hebben sterke banden met Calvin University.

Voorgangers van vijf andere gemeenten in Michigan zijn eveneens van plan het kerkverband te verlaten. Het gaat onder meer om de Neland Avenue Church in Grand Rapids. Deze gemeente wordt al langer aangesproken op het feit dat ze het homohuwelijk bij een ambtsdrager heeft voltrokken. Voorganger Joel DeMoor noemt de ontstane situatie „heel triest”, omdat zijn gemeente het met 99 procent van de opvattingen van het kerkverband wel eens is.

Buiten Michigan zijn nog eens vijftien gemeenten van plan om uit de CRC te stappen.

Gevolgen

In augustus kwamen voorgangers en ambtsdragers van meer dan honderd bezwaarde gemeenten bij elkaar om over de gevolgen van het besluit van de synode te praten. Zij verenigden zich in het ”Better Together Project”, dat onderzoekt hoe het verder moet.

Het is niet duidelijk hoeveel gemeenten de CRC uiteindelijk zullen verlaten. Alternatieven voor de bezwaarden zijn onder meer de Reformed Church in America, de United Church of Christ en de Presbyterian Church, die ruimte bieden voor homorelaties binnen de kerk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer