Binnenlandgas
Klimaatminister Hermans: Risico op gastekort na komende winter waarschijnlijk weg

Alleen wanneer het extreem koud wordt en tegelijkertijd een aanzienlijk deel van de aanvoer van gas wegvalt, kunnen komende winter nog tekorten ontstaan. In de jaren daarna zal dat ‘waarschijnlijk’ helemaal niet meer kunnen gebeuren. Dat schrijft klimaatminister Sophie Hermans, die ook verantwoordelijk is voor energie, aan de Tweede Kamer.

ANP
beeld ANP, RAMON VAN FLYMEN
beeld ANP, RAMON VAN FLYMEN

Nederland is na het begin van de oorlog in Oekraïne in februari 2022 vrijwel geheel afgestapt van Russisch gas. De binnenlandse productie is ook fors gedaald door de sluiting van het Groningenveld. Toch is de weerbaarheid tegen schokken op de internationale gasmarkt toegenomen, zegt een woordvoerder van Hermans. Er is sprake van een „stabiele import” en de capaciteit om gas op te slaan is toegenomen. En mede dankzij energiebesparing daalt de vraag.

Nederland begint dinsdag aan een nieuw gasjaar met opslagen die voor meer dan 90 procent zijn gevuld. Ook in omringende landen zijn de voorraden op peil, mede dankzij afspraken die daar in Europees verband over zijn gemaakt. Voldoende voorraad blijft ook in de daarop volgende jaren een harde voorwaarde om niet alsnog tegen problemen aan te lopen bij bijvoorbeeld een langere vorstperiode.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Gasprijs

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer