Binnenland
September was warmer, natter en zonniger dan normaal

September was tot nu toe gemiddeld een graad warmer dan normaal. Daarnaast viel er deze maand meer regen dan gemiddeld en liet de zon zich ook vaker zien. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 15,7 graden, meldt Weeronline.

ANP

De maand begon meteen bijna tropisch warm met 29,8 graden in De Bilt. Het was de eerste zomerse 1 september in 33 jaar. Elders in het zuiden werd het wel echt tropisch, met bijvoorbeeld 32,3 graden in Maastricht en 31,4 in Arcen. Uiteindelijk kwam het op het hoofdstation tot zestien warme dagen tegenover dertien normaal. Het aantal zomerse dagen waarop de temperatuur 25 graden en meer aantikte, kwam uit op vijf tegenover drie gemiddeld. Een hittegolf werd nergens genoteerd.

Na anderhalve week werd koudere lucht aangevoerd en ging de temperatuur flink omlaag. Ook werd het in de nachten kouder en zakte het kwik op een aantal nachten naar 3 tot 6 graden. De eerste grondvorst na de zomer werd op 13 september gemeten in Twente, op klomphoogte werd het daar toen -0,3 graden. Daarmee was de eerste grondvorst na de zomer eerder dan gebruikelijk, omdat dit normaal gesproken pas op 28 september voor het eerst gebeurt. Op anderhalve meter boven de grond, de normale meethoogte, bleef vorst uit.

Door de gemiddelde temperatuur van 15,7 graden komt september 2024 uit op een twaalfde plek van warmste septembermaanden ooit gemeten. Het warmst is september 2006 toen het gemiddeld 17,9 graden werd. Vorig jaar gemiddeld 17,5 graden, goed voor een tweede plek in de lijst.

Deze maand viel gemiddeld over het hele land 103 millimeter regen, waar 78 millimeter normaal is. Hiermee kan ook september dit jaar als een te natte maand worden gezien, zegt Weeronline. Op maart, juni en augustus na verliepen alle maanden dit jaar te nat. Over het hele land is tot nu toe al 801 millimeter gevallen, terwijl normaal gesproken 608 millimeter in de regenmeter hoort te zitten. Recordnat was deze september echter niet, die eer blijft voor september 2001 toen gemiddeld over het hele land 191 millimeter viel.

September had 174 zonuren, tegen normaal gemiddeld 164 uur. Het record staat nog altijd op naam van 1959 met 232 uur. Vorig jaar was er 211 uur zonneschijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer