Buitenland
Reddingsvaartuig voor gestrande astronauten vertrekt naar ISS

De twee astronauten die al maanden gestrand zijn in ruimtestation ISS, ontvangen binnenkort hun vervangende vervoer. Het ruimteschip dat Barry Wilmore en Sunita Williams terug naar de aarde moet brengen, wordt zaterdag gelanceerd. Op zondag moet het vaartuig aankomen.

ANP

De lancering van de Dragon-raket van het bedrijf SpaceX staat gepland voor 19.17 uur Nederlandse tijd. Aan boord zijn twee ruimtevaarders, de Amerikaanse astronaut Nick Hague (49) en de Russische kosmonaut Aleksandr Gorboenov (34). Het is de bedoeling dat zij zondag rond 23.30 uur Nederlandse tijd aankoppelen bij het ISS.

Wilmore en Williams waren in juni naar het ruimtestation gegaan met een nieuw ruimteschip, de Starliner van Boeing. Tijdens de vlucht ontstonden technische problemen, waar het vaartuig op de grond ook al last van had. Wilmore en Williams zouden ongeveer een week in het ISS blijven, maar hun verblijf is inmiddels verlengd tot februari. Dan keren ze terug naar de aarde, samen met Hague en Gorboenov. Twee andere astronauten zijn van de missie gehaald om plaats te maken voor hun gestrande collega’s.

De Starliner is begin september veilig teruggekeerd op aarde. Voor de zekerheid zaten toen geen mensen aan boord.

Gorboenov gaat voor het eerst naar de ruimte. Voor Hague wordt het de tweede missie. In 2018 overleefde hij een mislukte lancering. Een paar minuten na opstijgen haperden de raketmotoren, toen het vaartuig nog in de dampkring was. De vlucht moest worden afgebroken en Hague en zijn reisgenoot maakten veilig een noodlanding in de steppe van Kazachstan. Een jaar later ging hij alsnog naar het ISS.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer