De een is bang ‘s avonds op straat uitgescholden te worden voor vuile terrorist. De ander komt vanwege zijn achternaam wel heel moeilijk aan een stageplek. Jonge moslims worden steeds vaker gediscrimineerd, zegt Esma Kendir van Collectief Jonge Moslims. De kersverse organisatie wil dat tegengaan.
„Onze ouders en opa’s en oma’s kwamen hier de afgelopen decennia met duizenden naartoe. Ze hielpen Nederland mee op te bouwen. Wij zijn hun kinderen. We zijn verplegers, leraren en advocaten”, schetst Kendir, voorzitter van het collectief, de situatie van Nederlandse moslimjongeren. „We zijn hier geboren en getogen en dragen bij aan wat Nederland vandaag is: een divers en prachtig land. Maar door sommige Nederlanders worden we niet als gelijkwaardige burgers gezien.”
Kendir benadrukt dat moslimjongeren niet anders zijn. „We willen hetzelfde als andere jongeren: een Nederland waarin iedereen zichzelf kan zijn en gelijke kansen krijgt. Maar wij worden daarbij gehinderd door discriminatie.”
Moslimhaat is een groeiend probleem aan het worden, benadrukt de voorzitter. Zowel de politie als antidiscriminatiebureaus meldden eerder dit jaar een toename van het aantal meldingen van moslimdiscriminatie. Uit cijfers van het Sociaal- en Cultureel Planbureau uit 2020 bleek dat zeker de helft van de moslims regelmatig discriminatie ervaart.
„Nog altijd komen moslimjongeren moeilijker aan een stageplek of baan, onder meer vanwege hun Arabisch klinkende achternaam of het dragen van een hoofddoek. En uit onderzoek blijkt dat er bij moslimjongeren vaker sprake is van onderadvisering in het onderwijs”, weet Kendir.
„Ik ken vrouwen die een hoofddoek dragen en ‘s avonds geen avondwandeling meer durven maken” - Esma Kendir, voorzitter Collectief Jonge Moslims
Maar ook naroepen op straat komt volgens haar veelvuldig voor. „Terrorist, vuile moslim, leve de PVV”, zijn leuzen die jonge moslims regelmatig naar hun hoofd krijgen geslingerd. „Ik ken vrouwen die een hoofddoek dragen en ‘s avonds geen avondwandeling meer durven maken. Ze zijn bang voor intimidatie.”
Loze woorden
Collectief Jonge Moslims richt zich op alle moslimjongeren onder de 35 jaar. Dat zijn er zo’n 400.000. Door middel van gesprekken met politiek, overheid en de media wil het initiatief de groep een stem geven. Hoe gaat het collectief het verschil maken in het woud van moslimbelangenorganisaties en antidiscriminatieclubs? „Wij vertolken een specifieke doelgroep. Daarnaast staan we rechtstreeks met veel jonge moslims in contact, waardoor we goed weten waar ze in het dagelijks leven tegenaan lopen.”
Aan ambitie is in ieder geval geen gebrek. De organisatie pleit er onder meer voor om het hoofddoekverbod in publieke functies af te schaffen en wil een nationaal actieplan tegen moslimhaat. „Zeker met de kabinetsdeelname van de PVV maken veel jonge moslims zich zorgen over hun toekomst. We merken dat het anti-islamsentiment breed leeft. We voelen ons gedwongen iets te doen, om zo de toekomst veilig en in vertrouwen tegemoet te kunnen treden.”