Binnenland
Fries waterschap gaat vissen meten in vislift bij Gytsjerk

Het Friese waterschap gaat vissen die door een nieuwe vislift bij Gytsjerk zwemmen meten met een speciale camera. De passage is gemaakt zodat vissen vrij kunnen bewegen tussen het Friese stelsel van meren, rivieren en kanalen, de zogeheten Friese boezem, en de natuurgebieden Bouwepet en het Ottema-Wiersmareservaat.

ANP

Door een speciale camera in de vislift worden alle vissen geregistreerd en gemeten. Ook kan het waterschap bepalen welke soort op welk moment, bij welke temperatuur en welke watersnelheid gebruikmaakte van de passage. De watersnelheid en de werking van de passage kunnen worden aangepast om bepaalde vissoorten te helpen te migreren op het juiste moment.

„Naast dat we straks precies weten welke vissen er wanneer doorheen zwemmen, krijgen we ook inzicht in hun zwemgedrag”, zegt dagelijks bestuurder Monique Plantinga. „Gaan ze er makkelijk doorheen of moeten ze flink tegen de stroom in zwemmen? De informatie over het trekgedrag van vis en de hiervoor benodigde omstandigheden gebruiken we om vispassages op andere plekken in Fryslân zo goed mogelijk in te richten. Met deze vislift vergroten we het leefgebied van vissen met in totaal 110 hectare. Daarmee investeren we ook in de ecologische waterkwaliteit.”

De passage is zo ingericht, dat de natuurlijke stromingen worden nagebootst. Vissen moeten in het voorjaar tegen de stroom in zwemmen naar het paaigebied in de Bouwepet. In het najaar kunnen ze met de stroom mee terug naar de boezem.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer