Binnenland
Minister Wiersma staat achter adviezen over glyfosaat

Landbouwminister Femke Wiersma blijft achter de adviezen over het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat staan van onder meer het Ctgb, het college dat oordeelt over de toelating van gewasbeschermingsmiddelen. Dat zei ze in het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. Volgens het Ctgb is glyfosaat veilig genoeg voor gebruik. In het tv-programma Zembla kwamen vorige week kritische wetenschappers aan het woord die zeiden dat onderzoek naar glyfosaat niet deugt.

ANP

De kritiek draait om het onderscheid tussen een eenzijdige of tweezijdige statistische toets. Een tweezijdige toets kijkt of er een positief óf een negatief gezondheidseffect is, terwijl het niet voor de hand ligt dat een gewasbeschermingsmiddel een genezend effect heeft. Zo zou het onderzoek mogelijke kankerverwekkende effecten onderschatten.

Bij adviezen over de toelating van glyfosaat zijn zowel eenzijdige als tweezijdige toetsen meegenomen, wierp Wiersma tegen. „Ik heb geen reden te twijfelen dat deze onafhankelijke wetenschappelijke instituties hun werk niet goed doen.” Daarbij verwees Wiersma ook naar het regeerprogramma, waarin staat dat het kabinet onafhankelijke wetenschappelijke adviezen „respecteert”. Wel wilde de minister gesprekken tussen wetenschappers faciliteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer