BuitenlandEuthanasie
Eerste mens sterft in ‘zelfdodingscapsule’ in Zwitserland

In Zwitserland is maandag een 64-jarige vrouw overleden in een speciaal ontworpen ‘zelfdodingscapsule’ met stikstofgas. Het was voor het eerst dat een mens stierf in zo’n capsule. Deze zogenoemde Sarco biedt volgens zijn makers een ‘snelle, vredige en betrouwbare dood’ zonder hulp van een arts of medicatie. De zelfdodingscapsule werd ontwikkeld en gebouwd in Nederland.

ANP
Dr. Philip Nitschke, de ontwikkelaar van Sarco. beeld Last Resort
Dr. Philip Nitschke, de ontwikkelaar van Sarco. beeld Last Resort

De vrouw, een Amerikaanse die speciaal hiervoor naar Zwitserland was gereisd, zette het stervensproces liggend in de capsule - een cabine ter grootte van een doodskist - zelf in gang met een druk op de knop. Daarna stroomde de Sarco vol met stikstofgas en daalde het zuurstofgehalte binnen een minuut tot bijna nul. Bedenker Nitschke (77), een Australische arts en natuurkundige die al tien jaar in Nederland woont, werkte twaalf jaar lang aan de ontwikkeling van de capsule, meldt de Volkskrant .

De politie van het Zwitserse Schaffhausen, het kanton waarin de zelfdoding plaatsvond, pakte maandag een Volkskrant-fotograaf op die de zaak van dichtbij volgde en foto’s wilde maken. De krant kon urenlang geen contact meer krijgen met de fotograaf. Maandagavond liet de lokale politie aan de krant weten dat de fotograaf op het politiebureau vastzat. „De politie wilde geen nadere uitleg geven over de mogelijke aanhouding”, aldus de krant. Mogelijk is ook Florian Willet, de directeur van de Zwitserse organisatie The Last Resort, opgepakt. Hij was bij de zelfdoding van de vrouw aanwezig.

De Zwitserse politie bevestigde dinsdagochtend tegenover de Volkskrant alleen dat er een „operatie” in de buurt van Schaffhausen heeft plaatsgevonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer