Binnenland
Studentenbond de straat op tegen boete en lagere basisbeurs

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) gaat op vrijdag 18 oktober demonstreren in Den Haag tegen de langstudeerboete en de verlaagde basisbeurs. „We worden financieel kapot gemaakt, dus er zit niks anders op dan keihard actievoeren”, zegt voorzitter Abdelkader Karbache.

ANP

Dinsdag hebben veel studenten studiefinanciering overgemaakt gekregen. Volgens Karbache zijn velen ervan geschrokken om te zien dat „hun basisbeurs 160 euro lager werd uitgekeerd”. „En dat terwijl we te maken hebben met de grootste huurstijgingen in 30 jaar, collegegelden die met 10 procent omhoog gaan en een studierente die onze studieschulden meer dan verdubbeld heeft. En als kers op de taart wil dit kabinet een langstudeerboete invoeren”, zegt Karbache. De langstudeerboete betekent dat studenten die meer dan een jaar langer over hun opleiding doen 3000 euro extra collegegeld per jaar moeten betalen, berekent de LSVb.

De studentenbond zegt al vaak te horen dat studenten erover twijfelen om hun studie nog af te maken of überhaupt te gaan studeren. De overheid gooit haar eigen glazen in, vindt de bond, want dat betekent minder handen in de zorg en techniek, en voor de klas.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer