PolitiekFiscaal

Hoger salaris levert eenverdiener nauwelijks iets op

Een eenverdiener met een modaal inkomen, twee kinderen en een huurwoning houdt er vrijwel niets aan over als zijn salaris omhooggaat.

23 September 2024 09:30
Staatssecretaris Folkert Idsinga (Fiscaliteit). beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Staatssecretaris Folkert Idsinga (Fiscaliteit). beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Dat blijkt uit fiscale tabellen die staatssecretaris Folkert Idsinga (Fiscaliteit) vorige week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De staatssecretaris doet dat ieder jaar op Prinsjesdag.

Uit de tabellen valt af te lezen hoe hoog de marginale belastingdruk is. Marginale druk is een vakterm en geeft aan hoeveel euro een werknemer er netto aan overhoudt als hij opslag krijgt, promotie maakt, een bonus ontvangt of meer gaat werken.

Het gaat in de tabellen specifiek over eenverdieners met twee kinderen en een huurwoning. Een alleenverdiener met een modaal inkomen houdt er vrijwel niets aan over als zijn salaris omhooggaat. Iedere euro extra bruto-inkomen, levert hem netto 6 eurocent op.

Dat zit als volgt. Stel, de genoemde eenverdiener verdient 45.000 euro bruto. Hij ziet zijn brutomaandsalaris volgend jaar met iets meer dan 200 euro stijgen. Daardoor gaat hij op jaarbasis 879 euro extra inkomstenbelasting betalen. Hij krijgt minder fiscale kortingen: min 148 euro algemene heffingskorting en min 152 euro arbeidskorting. Tot slot krijgt hij minder huurtoeslag −min 525 euro−, minder zorgtoeslag −min 321 euro− en minder kindgebonden budget − min 167 euro. Onder de streep houdt deze eenverdiener van 2500 extra salaris niet meer dan 151 euro over.

Alle eenverdieners met twee kinderen, een huurwoning en een bruto-inkomen tussen de 32.500 en de 52.500 euro hebben ongeveer in dezelfde mate met dit probleem te maken.

Daarbij past één kanttekening: de totale belastingdruk voor deze groep is niet zo hoog. De genoemde eenverdiener met een brutosalaris van 45.000 euro zou daarover 15.600 euro inkomstenbelasting moeten betalen. Dankzij alle fiscale kortingen en toeslagen komt zijn netto-inkomen echter uit op 42.900 euro.

Iets opgelopen

De marginale belastingdruk is iets opgelopen ten opzichte van vorig jaar. Ook in 2024 ligt de marginale druk voor deze eenverdienersgroep boven de 90 procent.

Het probleem van een hoge marginale belastingdruk doet zich niet alleen voor bij eenverdieners. Ook een alleenstaande werkende vader of moeder heeft ermee te maken. Een alleenstaande vader met twee kinderen en een huurwoning houdt eveneens vrijwel niets over aan salarisverhoging. Als hij een modaal inkomen heeft, levert iedere euro extra bruto-inkomen hem iets minder dan 20 eurocent op.

Een hoge marginale druk is niet alleen een probleem voor specifieke groepen eenverdieners of sommige alleenstaanden. Twintig procent van alle niet-gepensioneerden heeft een marginale druk boven de 60 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer