Teunis Rijneveld: Wereld móét weten van geweld in Nigeria
Geschokt en verbaasd was een groepje Europarlementariërs toen het woensdag van oud-evangelist Teunis Rijneveld (72) „afschuwelijke beelden” te zien kreeg van in Nigeria gepleegd geweld. „Dit móét in de wereld breder bekend worden; wat daar gebeurt is verschrikkelijk.”
Aan het begin van de bijeenkomst in Straatsburg had hij de aanwezige parlementariërs gewaarschuwd: „Als u de beelden té erg vindt, moet u uw ogen maar even sluiten.” De EP-leden Valeriu Ghiletchi (Moldavië), Tobiasz Bochenski (Polen), Carlo Fidanza (Italië), Sebastian Tynkkynen (Finland) en Fernand Kartheiser (Luxemburg), alsook enkele beleidsmedewerkers, uitgenodigd door SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen, reageerden inderdaad geschokt toen Rijneveld foto’s en video’s toonde van extreem geweld in Nigeria. Hoe mannen, vrouwen en kinderen, meestal christenen, vermoord worden met hakmessen. Of gestenigd. Of levend verbrand.
Genocide
Rijneveld, die zijn powerpointpresentatie begon met het lezen van een tekst uit 1 Korinthe 12 („Als één lid lijdt, lijden alle leden mee”), weet als geen ander wat er gebeurt in Nigeria. Sinds hij in 1988 door Zending Gereformeerde Gemeenten als evangelist werd uitgezonden naar het Izigebied, waarvan hij in 2001 terugkeerde, is dit land hem op het hart gebonden. Nog altijd heeft hij er talloze contacten, ook via de door hem opgerichte hulporganisatie Mercy – hart voor Nigeria . Zijn noodkreet: „Het geweld neemt almaar toe, vooral tegen christenen. En in de media lees je er weinig over. Toch moet de wereld dit weten. Het uitmoorden van hele christelijke dorpen door terreurgroepen als ISWAP, Boko Haram en Fulaniherders, heeft iets van een genocide.”
Op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors staat Nigeria op de zesde plaats. „Volgens deze organisatie werden in 2022 wereldwijd in totaal 5621 christenen om hun geloof vermoord. Ruim 5000 van deze slachtoffers werden gedocumenteerd in Nigeria. Dat is dus bijna 90 procent”, zegt Rijneveld. „In dit land is al in 12 van de 36 provincies de sharia [islamitische wetgeving, AdJ] ingevoerd.”
Hij overhandigde de EP-leden ook een recent, 136 pagina’s tellend rapport over het geweld in Nigeria, alsook een rapport over een moordpartij in Izi, waar in 2021 236 personen werden omgebracht en vier dorpen werden platgebrand.
Honger
Maar niet alleen vanwege het toenemende geweld is het land er slecht aan toe. „Doordat akkerbouwers worden vermoord én door de pijlsnel groeiende bevolking wordt er in dit land, dat meer dan 235 miljoen inwoners telt en wel de ”reus van Afrika” wordt genoemd, steeds meer honger geleden.”
„De bevolking groeit er pijlsnel, de honger neemt toe” - Teunis Rijneveld, voorzitter Mercy – hart voor Nigeria
Daarom fietste Rijnevelds vriend, de uit Suriname afkomstige Nederlander Jagat Mohandas, de achterliggende dagen in een sponsorrit van Nederland naar Straatsburg. Hij haalde daar inmiddels 6500 euro mee binnen en de sponsoractie loopt nog steeds door. Het laatste stukje van zijn tocht, van het centrum van Straatsburg naar het Europees Parlement, fietste hij samen op met Bert-Jan Ruissen.
In dezelfde vergadering als die waarin Rijneveld het woord voerde, lichtte Mohandas toe wat hem in zijn sponsortocht drijft. „Het is een Bijbelse opdracht om voedsel te geven, gevangenen te bezoeken en weduwen en wezen helpen. Dat is precies wat Stichting Mercy doet.”
Wat het EP kan doen om de situatie in Nigeria te verbeteren, is nog niet zo eenvoudig. Rijneveld: „Daarover hebben we woensdag natuurlijk met de parlementariërs gesproken. In februari heeft Ruissen in het parlement een resolutie aangenomen weten te krijgen voor meer druk op de Nigeriaanse regering. Die zou meer werk moeten maken van het bestrijden en indammen van geweld. Ook stelt de SGP-politicus regelmatig vragen aan de Europese Commissie. En hij overweegt nu om een reis te maken naar Nigeria.”
Gezant
Verder is het de bedoeling om de speciale EU-gezant voor de vrijheid van godsdienst en overtuiging opnieuw op de problematiek te wijzen. „Het lastige daarbij is echter dat de termijn van deze gezant, Frans van Daele, er bijna op zit. Een nieuwe gezant is nog niet benoemd.”
Het allerbelangrijkste voor christenen blijft het gebed, zegt Rijneveld. „Dat is een machtig, maar vaak onderschat wapen. Ik heb beelden van Nigerianen die in een afgebrande kerk de Heere lofzangen zingen. Zoals Paulus en Silas in de gevangenis deden. Als we op Gods almacht en genade zien, blijft er hoop. Ook voor Nigeria.”